Pensionarii se înghesuie să depună cereri pentru biletele de tratament

0

Pensionarii şi angajaţii asiguraţi în sistemul public au luat cu asalt Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Botoşani cu solicitări privind biletele de tratament și asta chiar dacă nu s-au stabilit încă modul în care acestea vor fi distribuite pe județe și nici criteriile de alocare.

În prima lună a anului, s-au depus la CJP Botoșani câteva sute de bilete. „Noi le primim cererile și le vom procesa în momentul în care vom primi hotărârea de guvern și ordinul de la Casa Națională de Pensii”, a declarat Cristina Anton, șefa CJP Botoșani.

În cursul după amiezii ieri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a făcut o analiză a sistemului de alocare a biletelor de tratament, urmând ca zilele următoare să demareze procedurile de distribuire a acestora. Surse din sistem afirmă că în acest an vor fi 19 serii, iar prima va începe pe 10 februarie. În primele două luni, cel mai probabil vor fi doar bilete în bazele aparţinând reţelei proprii a Ministerului Muncii prin Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă (TBRCM). Acestea sunt pe o perioadă de 16 zile, iar complexele balneare aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii sunt în staţiunile Amara (Ialomiţa), Bala (Mehedinţi), Bizuşa (Sălaj), Covasna (Covasna), Geoagiu (Hunedoara), Lacul Sărat (Brăila), Moneasa (Arad), Nicolina (Iaşi), Olăneşti (Vâlcea), Pucioasa (Dâmboviţa), Sărata Monteoru (Buzău) şi 1 Mai (Bihor).

După ce se vor stabili toate detaliile financiare, Ministerul Muncii va scoate la licitație și cumpărarea de bilete în bazele private. În ultimii ani au încheiat contracte cu statul din staţiunile Vatra Dornei, Mangalia, Neptun, Târgu Ocna, Herculane, Moneasa, Bălţăteşti, Sovata, Băile Felix, acestea fiind şi staţiunile cele mai solicitate de către pensionari, alături de Băile 1 Mai, Covasna, Nicolina.

În cazul pensionarilor, contribuţia individuală la costul biletului este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia sau de 50% din valoarea biletului, în care pensia este mai mare. Valoarea biletului nu a depășit până acum 1.800 de lei.

Deja ai votat!
se încarcă...