Proteste în justiție. Procurorii suspendă activitatea cu publicul

0

Protestele din justiție se extind. După ce au stat în expectativă mai bine de o săptămână, procurorii botoșaneni au decis să declanșeze și ei acțiuni de protest față de eliminarea pensiilor de serviciu din Justiție. Astăzi, pe 31 ianuarie a.c., a avut loc Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, convocată în vederea luării unei poziţii faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor a Parlamentului României, în şedinţa din data de 28 ianuarie 2020, a legii prin care este eliminată pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor.

În urma analizei impactului noilor prevederi legislative asupra carierei magistraţilor şi a personalului auxiliar de specialitate, precum şi asupra activităţii judiciare în ansamblu, cu unanimitate de voturi, s-a hotărât restrângerea activității. Astfel, activitatea cu publicul va fi sistată, iar audiențele vor fi suspendate.

„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani îşi exprimă dezacordul faţă de adoptarea de către Camera Deputaţilor a Parlamentului României, în şedinţa din data de 28 ianuarie 2020, a legii prin care este eliminată pensia de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, considerând acest fapt de o gravitate deosebită, de natură să lezeze fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie”, se arată într-un comunicat de presă al procurorilor botoșăneni. Astfel, în intervalul 1 – 9 februarie a.c., procurorii îşi vor restrânge activitatea, urmând să asigure numai cauzele reprezentând urgenţe, „apreciere ca se va realiza în concret, de către fiecare procuror”.

În aceeaşi perioadă, se suspendă acordarea audienţelor cu publicul, în timp ce plângerile, cererile şi memoriile de la justițiabili vor putea fi comunicate numai prin poştă ori depuse direct la grefa unităţii. „Având în vedere impactul eliminării pensiei de serviciu a personalului auxiliar de specialitate asupra activităţii instanţelor şi parchetelor, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani îşi exprimă solidaritatea faţă de formele de protest manifestate de această categorie profesională”, se mai arată în comunicatul procurorilor botoșăneni.

Deja ai votat!
se încarcă...