spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTScandal politic de la Urban Serv. Societatea nu a mai primit licenţă...

Scandal politic de la Urban Serv. Societatea nu a mai primit licenţă ANRSC pe salubrizare străzi (video)

Lupta politică din Consiliul Municipal a adus oraşul într-o situaţie fără precedent. Urban Serv nu a mai primit licenţă din partea ANRSC pentru salubrizare străzi, iar când au ajuns la vot două proiecte care vizau activitatea acestei societăţi, cele două tabere politice din CL şi-au aruncat cuvinte grele, toate având un numitor comun, acela al unei viitoare răspunderi pentru situaţia creată, răspundere care va veni chiar şi peste doi trei ani.

Totul ar fi pornit anul trecut, de la decizia social democraţilor de a atribui prin încredinţare directă contractul de salubrizare străzi societăţii Urban Serv, în condiţiile în care funcţionarii din primărie au motivat că trebuie organizată licitaţie.

„Ne aduceţi în faţă un proiect în care recunoaşteţi că tot ceea ce aţi întreprins a fost greşit, fals şi ilegal, din păcate, pentru noi toţi cei din această sală şi pentru salariaţii Urban Serv şi pentru opinia publică pe care aţi încercat să o duceţi în eroare şi să o manipulaţi”, a spus Eugen Ţurcanu, preşedintele de şedinţă. Înainte de a-i da cuvântul viceprimarului Cosmin Andrei, consilierul liberal a arătat „lăsaţi-l să vorbească, mai auzim un cântec de lebădă”.

„Dacă ar fi fost o colaborare foarte bună, cred că am fi putut păstra şi pentru câteva luni administrarea pieţelor şi cimitirelor la societatea Urban Serv. Dorinţa dumnealor este să continue cu contractul de salubrizare, chiar dacă le sunt puse piedici şi sunt alte interese, eu doar atât vă spun, aveţi grijă ce faceţi, nu încălcaţi legea cu intenţiile pe care le aveţi şi haideţi să lăsăm societatea asta care are o tradiţie şi care a schimbat directori din tot spectrul politic, să ne gândim la această societate pentru că este a noastră. Văd că jubilaţi pentru că au anumite probleme şi spuneţi că scopul este să falimentaţi această societate. Eu ţin să vă reamintesc să ar trebui să depunem toţi efortul pentru a păstra societatea noastră, a Consiliului Local şi a botoşănenilor”, a spus Cosmin Andrei. Potrivit acestuia, intenţia edililor de a organiza licitaţii „trădează numite interese”. „Vedeţi că interesele alea pot fi şi de natură penală. Eu vă avertizez că sunt cu ochii pe dumneavoastră şi aşa cum m-am luptat pentru Eltrans, aşa mă lupt şi pentru Urban Serv şi pentru Locativa, pentru toate societăţile care sunt ale botoşănenilor, care ne varsă nouă profitul şi cu acest profit ar trebui să facem ceva pentru acest oraş”, a mai arătat Cosmin Andrei.

Eugen Ţurcanu l-a completat arătând că Urban Serv este o societate a PSD-ului, nu mai era a municipiului Botoşani.

În replică, primarul Cătălin Flutur a arătat că dorea „să pună batista pe ţambal”, să treacă proiectele de hotărâre care vizau Urban Serv-ul fără comentarii, însă intervenţia lui Cosmin Andrei l-a determinat să răspundă. „V-am atenţionat că ceea ce facem este o ilegalitate, am spus de câteva ori <fraţilor, încălcăm legea>, <nu, că aşa vrem noi>, drept urmare, am ajuns într-o situaţie imposibilă. Ne-aţi adus voit sau nevoit, nevoit poate să însemne necunoaşterea legii şi o imaturitate în a judeca nişte lucruri. Voit înseamnă altceva, înseamnă că faceţi cu bună ştiinţă lucruri ca să nu funcţioneze municipiul, dar am ajuns la capătul firului, la momentul zero. Am ajuns exact acolo de unde am plecat să constatăm că încălcăm legea şi am încălcat-o cu bună ştiinţă, chiar dacă aţi fost atenţionaţi că societatea Urban Serv nu poate să gestioneze acest serviciu pentru că există o legislaţie care îi interzice lucrul acesta. Mai mult decât atât, suntem într-o situaţie absolut imposibilă, nu am obţinut licenţierea, de ce, pentru să societatea încalcă legea. Şi acum, cu titlu de noutate, suntem în situaţia în care nu putem asigura continuitatea serviciului de salubrizare, dar suntem obligaţi să renunţe Urban Serv şi la contractul de administrare pieţe, oboare şi cimitire. Nu mai poate să facă şi alte activităţi, să rămână cu cântec celălalt serviciu de colectare gunoi pe zona IV. Suntem cu trei servicii în aer, salubrizare şi deszăpezire străzi, administrare cimitire, administrare pieţe, pentru că au fost ambiţii şi porunci cum să se voteze. Suntem într-o situaţie absolut imposibilă. Încercăm soluţii şi nu recunoaştem nici în ultimul moment că am greşit. Încercăm să salvăm pentru Urban Serv, normal, activitatea de bază, pentru că pentru aceea a fost înfiinţată şi vă spun că am fost unul dintre fondatorii acestor societăţi, m-a prins vremea, eram atunci consilier local. Şi am ajuns acum într-o situaţie în care mai mângâiem pe cap nişte colegi care sunt acolo prin CA, AGA şi mai ales pe cei care fac managementul, ca să aibă în continuare cu ce să se ocupe”, a spus primarul. El a amintit şi de auditul făcut pe Price Waterhouse Coopers în timpul mandatului primarului Portariuc, atunci când, una dintre concluzii era că Urban Serv nu trebuie să se ocupe de pieţe şi oboare. „Este a treia oară în această şedinţă când se dovedeşte că am luat nişte hotărâri la comandă. Le mulţumesc celor care nu au votat, nu vor primi hârtii de astea (citaţii – n.r.) pe masă. Astea nu vin azi, mâine, hârtiile astea vin în doi – trei ani, când se dovedeşte, se lucrează la asta”, a mai afirmat primarul.

Cosmin Andrei l-a întrebat pe primar dacă a discutat în biroul său cu operatori privaţi pentru a le da salubrizarea oraşului. Viceprimarul a reamintit că, dacă se dorea, iar dacă raportul de oportunitate, întocmit de funcţionarii din primărie, era în favoarea societăţii de salubrizare, acum municipalitatea ar fi avut contract cu Urban Serv pe încă cinci ani. „S-au pus beţe în roate, s-au dat telefoane ca să fie falimentată societatea asta pentru că nu vă place de această societate. Dacă la Eltrans, când au deraiat tramvaiele, nu aţi scos nici un sunet legat de conducerea PNL de acolo, văd că pentru Urban Serv aveţi tot felul de critici. Contractul de gestiune pentru cele trei servicii este astăzi în vigoare, mai menţineam gestiunea pieţelor şi cimitirelor că expira în octombrie. Dacă doriţi să-i daţi gestiunea pieţelor şi cimitirelor domnului Ţurcanu (acesta conduce Direcţia Servicii Publice, Sport şi Agrement – n.r.), foarte bine, v-aţi atins scopul, dacă doriţi să faceţi licitaţii, faceţi, dar vedeţi că hârtiile vin după doi – trei ani”, i-a spus Cosmin Andrei primarului.

Cătălin Flutur a negat vehement că ar fi avut astfel de discuţii cu operatori privaţi, arătând că singurele discuţii le-a purtat cu reprezentanţii sindicatului din Urban Serv.

În sală s-a aflat şi conducerea Urban Serv, dar şi Cristi Sadovei, liderul sindicatului din unitate. Bogdan Buhăianu, director general al Urban Serv, l-a întrebat pe Eugen Ţurcanu dacă a condus şedinţa, sau a făcut circ, moment în care Cătălin Flutur i-a spus că vorbeşte doar dacă se înscrie la cuvânt şi dacă aprobă CL-ul.

Practic, astăzi Consiliul Local a votat pentru încheierea contractului cu Urban Serv pe salubrizare, deszăpezire străzi (încheiat în octombrie 2019 – n.r.), iar operatorul va trebui să presteze aceste activităţi încă 90 de zile, până la desemnarea unui nou operator. Prin cel de-al doilea proiect votat, deliberativul local a luat act de intenţia Urban Serv de a renunţa la administrarea pieţelor şi cimitirelor (deşi acest contract expira în toamnă – n.r.), iar în termen de 30 de zile, funcţionarii din primărie trebuie să propună modalităţi de gestionare a acestor activităţi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...