marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTScandal în CL de la parcarea din zona Pieţei Centrale (video)

Scandal în CL de la parcarea din zona Pieţei Centrale (video)

Preluarea parcării subterane şi supraterane de la Piaţa Centrală de către Eltrans a reprezentat un alt motiv de scandal în ultima şedinţă a Consiliului Municipal. În ultimii ani, parcarea a fost administrată de Urban Serv, fără a se percepe taxă de parcare deoarece investiţia a fost realizată în baza unei finanţări europene, iar condiţia a fost ca timp de cinci ani municipalitatea să nu obţină venituri din parcare.

Discuţiile în contradictoriu au plecat de la intenţia de a închide parcarea subterană pe timpul nopţii. Primarul Cătălin Flutur a amintit că a propus de mai multe ori ca acea parcare să fie preluată de Eltrans. „Cred că avem mai bine de şapte, opt, nouă luni de când încercăm să facem lucrul acesta, de când încercăm să băgăm proiectul pe ordinea de zi, nu se putea, pentru că trebuia să fie o sursă în plus de venit pentru Urban Serv. Nu am administrat-o cum trebuie, că trebuia să rezolvăm o problemă la Urban Serv… Nu trebuie să închidem parcarea subterană pe timpul nopţii. Nu înţeleg, adică parcarea va sta goală?”, a spus primarul.

Potrivit viceprimarului Cosmin Andrei, în timpul consultării publice au fost două amendamente. „Am preluat propunerile făcute de societatea Eltrans şi ne-au transmis că ar dori să închidă parcarea subterană de la ora 18.00, din cauza instalaţiilor care sunt acolo şi pentru a proteja investiţia făcută. O variantă pentru a deschide 24 de ore din 24 pentru cei care vor să-şi achiziţioneze abonamente şi sunt riverani, ar fi instalarea unei bariere control acces”, a explicat viceprimarul.

Directorul economic al Eltrans a explicat că iniţial, s-a propus ca parcarea subterană să fie închisă pe timpul nopţii, pentru ca acolo să nu intre persoanele fără adăpost. „După dezbaterea de săptămâna aceasta, din câte am înţeles, a rămas ca parcarea să fie deschisă şi noaptea pentru cei cu abonamente. Nu avem nicio problemă dacă parcarea va rămâne deschisă doar pentru cei cu abonamente”, a spus aceasta.

Preşedintele de şedinţă, Eugen Ţurcanu, s-a declarat nemulţumit că  acea parcare s-a transformat dintr-o bijuterie într-o locaţie deplorabilă. „Când s-a făcut parcarea era o bijuterie, am zis că în cinci ani va fi la fel, dar m-am înşelat. Preluăm numai nişte betoane, iar toate funcţionalităţile care au fost făcute să fie o parcare modernă şi elegantă sunt la pământ. Aici, ce să-i mai spun domnului Buhăianu (directorul general al Urban Serv – n.r.) el oricum este într-o altă lume şi joacă într-o altă ligă. Este o incapacitate administrativă, se dovedeşte asta”, a spus Eugen Ţurcanu.

Prezent în sala de şedinţe a deliberativului local, Bogdan Buhăianu a reacţionat la acuzele consilierului liberal, însă Eugen Ţurcanu i-a răspuns „nu sunteţi pe maidanul dumneavoastră la Urban Serv, dacă nu, chem poliţia şi vă evacuez din sală”. Bogdan Buhăianu i-a replicat că este într-o şedinţă a CL şi să nu jignească. „Atât timp cât sunteţi nişte incompetenţi şi aţi distrus toate sistemele şi instalaţiile de acolo, veniţi acum şi ne puneţi pe noi, Consiliul Local, să vă scăpăm, să vă mângâiem, aţi scăpat de ele. Este o parcare, o bijuterie în centrul oraşului şi eu o închid noaptea, că atât de sălbatic sunt. Că nu sunt în stare să o administrez peste noapte. Lăsaţi oamenii să intre gratuit o perioadă, până puneţi bariere de 100.000 de euro, nu de 40.000 de euro”, a spus Eugen Ţurcanu. După ce Cătălin Flutur i-a explicat că municipalitatea este cea care trebuie să pună bariera, Eugen Ţurcanu a continuat. „Nu are importanţă cine le pune, important să-i lăsăm pe oameni să parcheze. Şi aşa te sufoci în oraş, nu găseşti un loc de parcare. Sunt urcaţi peste tot, pe trotuare, pe spaţi verzi, peste tot, să lăsăm să intre maşinile liber acolo”, a mai spus Eugen Ţurcanu.

Şi Marius Oroşanu a pledat pentru folosirea parcării pe timpul nopţii, arătând că trebuie permis accesul, şi, în funcţie de posibilitatea Eltrans de a monta o barieră, vor fi eliberate şi abonamente.

În cele din urmă, proiectul a fost votat, iar parcarea subterană va putea fi folosită pe timpul nopţii de botoşănenii care vor achiziţiona abonamente.

În perioada următoare se va derula procedura de predare – primire a celor două parcări. Potrivit conducerii Eltrans, cel mai probabil, cele două parcări vor deveni cu plată luna viitoare.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
24.8 ° C
27.6 °
24.4 °
37 %
4.2kmh
42 %
mar
26 °
mie
10 °
joi
5 °
vin
11 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...