Liviu Axinte, liderul LSI – Stăm şi ne minunăm de salariile din administraţia publică locală

0

Sindicaliştii din sistemul de învăţământ sunt nemulţumiţi de salarii. Pornind de la banii pe care-i primesc lunar, aceştia se gândesc cu îngrijorare că vor beneficia de pensii foarte mici. „Ca să ne dăm seama despre realitatea în care funcţionăm, atunci când vorbim de nivelul salariilor, atât pentru domeniul privat, cât şi pentru angajaţii de la stat, inclusiv în învăţământ, ar trebui să avem în vedere nivelul veniturilor brute, raportate la salariul mediu brut pe economie, cel în funcţie de care s-a stabilit şi acordarea ajutorului de deces. Un angajat din învăţământ, ca să realizeze un punct de pensie anul acesta, trebuie să aibă un salariu mediu de cel puţin de 5.400 de lei. Un angajat care nu are 5.400 de lei brut, nu face un punct de pensie. Este o situaţie critică”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ.

Potrivit acestuia, unii angajaţi din categoria personalului nedidactic primesc până într-o sută de lei în plus peste pensia minimă, pentru că au lucrat şi în industrie, unde aveau venituri mai mari. „În această perioadă este foarte greu cu nivelul actual al salariilor să obţii un punct de pensie. Este foarte greu pentru profesorii aflaţi în prima parte a carierei, pentru personalul nedidactic. Ei nu obţin mult peste jumătate de punct. Este strigător la cer să lucrezi cu normă întreagă şi să faci jumătate de punct de pensie. Avem colegi care ajung la 40 de ani de muncă şi au pensie de 500 de lei, iar diferenţa de până la 704 lei este ajutor social. Nu este corect”, a mai arătat Liviu Axinte.

Liderul LSI susţine că, în principal, nivelul de salarizare a personalului nedidactic este nemulţumitor, deşi şi munca acestor oameni este importantă în şcoală. „Am ajuns din nou în situaţia de dinaintea legii salarizării, care s-a dorit o lege de salarizare unitară, dar s-a ajuns la altceva. Scopul acestei legi era ca orice persoană care lucrează într-o anumită funcţie, indiferent de instituţie, să aibă acelaşi salariu. Spre exemplu, un contabil dintr-o şcoală să aibă acelaşi salariu cu un contabil din primării. Şi unde s-a ajuns în aplicarea acestei legi? În administraţia publică s-a dat voie ca salariile să fie stabilite de către consiliul local şi stăm şi ne minunăm de salariile din administraţia publică locală”, a concluzionat Liviu Axinte.

Deja ai votat!
se încarcă...