Două zile ploioase

0

Luna ianuarie, cea mai rece în mod tradițional, s-a încheiat într-o atmosferă specifică de primăvară cu ploi și temperaturi ce au bătut ușor, la Botoșani, 10ºC-12ºC. În aceeași notă a început și luna februarie și va continua astăzi și mâine, după care se va instala frigul.

În ciuda ploilor din ultimele, deficitul de apă în sol se menține, luna ianuarie, potrivit Elena Mateescu, director executiv Administrația Națională de Meteorologie (ANM), „a fost a treia lună cea mai secetoasă din ultimii 60 de ani”, iar ziua de „1 februarie a fost cea mai caldă de când se fac măsurători”.

Începând de marți seară, ne vom apropia de normalul specific datelor din calendar. „Temperaturile maxime nu vor mai depăși 6ºC, 7ºC, posibil 8ºC, în cea mai mare parte a țării, iar minimele vor fi preponderent negative. Vorbim și de precipitații sub formă de ninsori, în zona montană, intensificări ale vântului, iar în masivele înalte este posibil să vorbim chiar de viscol”, a explicat directorul executiv ANM.

Astăzi și mâine, la Botoșani, temperaturile maxime vor oscila în jurul a 9ºC-10ºC, în timp ce minimele vor coborî spre 2ºC-3ºC. Dominantele celor două zile vor fi ploile și vânturile, care se vor manifesta mai violent dimineața.
De miercuri, temperaturile încep să scadă și să se apropie de normalul termic al perioadei, iar ploile se vor preschimba ușor în lapoviță și chiar ninsoare. Temperaturile maxime vor fi de numai 4ºC, în timp ce minimele vor ajunge la -4ºC. Joi, soarele își va face ușor apariția printre nori, dar nu va putea să încălzească prea tare, astfel că maximele vor mai pierde un grad în termometre.

Weekend-ul se anunță a fi unul dintre cele mai reci ale începutului de an, mercurul din termometre nereușind să mai treacă peste pragul de îngheț. Cea mai friguroasă zi se anunță a fi cea de sâmbătă, când, maximele vor fi de -1ºC, iar minimele de -6ºC, -7ºC. Duminică, vremea se va încălzi ușor, dar va rămâne rece comparativ cu zilele de la sfârșitul săptămânii trecute, maxima nedepăşind 2ºC.

Deja ai votat!
se încarcă...