Județul a încheiat anul cu un șomaj la minimum istoric

0

Rata şomajului doboară record după record. Lună de lună, în 2019, șomajul a continuat să scadă, ajungând la Botoșani, la finalul anului trecut, la 2,61%, valoarea cea mai mică pe care a atins-o la finalul unui an de când a început să se măsoare acest fenomen și în România.

Acest indicator poate comporta mai multe discuţii.

În primul rând trebuie spus că sunt foarte mulţi botoşăneni care au plecat la muncă în străinătate şi care nu apar în nicio evidenţă. La un moment dat, autorităţile locale estimau că aceste persoane sunt între 30% şi 40% din populaţia activă a judeţului. O statistică exactă nu poate fi făcută în contextul liberei circulaţie a forţei de muncă garantate de tratatele UE la care România a aderat.

O altă problemă o reprezintă numărul persoanelor apte de muncă şi care nu sunt în evidenţele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani. Aceste persoane sunt, în special, cele din mediul rural.

La finele anului trecut, în evidenţele AJOFM Botoşani erau înregistraţi 3.571 şomeri, dintre care aproape 45%, mai exact 1.538, erau femei. Din totalul şomerilor oficiali, 954 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.617 erau şomeri neindemnizaţi. În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, 2.342 şomeri provin din mediul rural şi 1.229 sunt din mediul urban.

Cei mai mulţi şomeri botoşăneni provin din rândul persoanelor cu vârste de peste 40 de ani. Astfel, 975 dintre persoanele înregistrate la AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă aveau între 40 şi 49 de ani, 687 între 50 şi 55 de ani, iar 858 peste 55 de ani. Şomajul se manifestă destul de pregnant şi rândul botoşănenilor cu vârste între 30 şi 39 de ani, 496 de persoane fiind fără slujbe. Cea mai puţin expusă şomajului este categoria de vârstă 25-29 de ani, în care se înregistrează doar 119 de persoane, în timp ce sub 25 de ani sunt în evidenţele AJOFM 436 de persoane.

Cea mai mare ponderea în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM o au botoşănenii cu studii primare, 38,84%. Ei sunt urmaţi de şomerii cu nivel de instruire gimnazial, care reprezintă 26,55% din totalul persoanelor înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă, în timp ce cei cu învăţământ liceal reprezintă 18,62%. Doar 3,5% dintre şomeri au studii superioare, iar 1,62% au absolvit învăţământul postliceal.

Săptămâna trecută, numărul locurilor de muncă disponibile prin AJOFM, era de 1.216.

Deja ai votat!
se încarcă...