Mii de ajutoare pentru soțul supraviețuitor plătite în județ celor mai săraci pensionari

0

Faptul că la Botoșani sunt cele mai mici pensii din țară nu mai este o noutate pentru nimeni. Sărăcia în județ e atât de mare, că peste 2.000 de persoane beneficiază de ajutor pentru soțul supraviețuitor, deși pragurile de venit pentru accesarea acestei indemnizații sunt ridicole, nemaifiind actualizate de 12 ani.

Ajutorul pentru soțul supraviețuitor este prevăzut de legislație, dar odată cu creșterea valorii punctului de pensie, nu mai este de actualitate, plafoanele rămânând cele de acum 12 ani. Ajutorul lunar se acordă în situația în care cuantumurile drepturilor de pensie din sistemul public realizate de către soțul supraviețuitor, aflate în plată sau, după caz, cuvenite la data solicitării, sunt mai mici de 364 lei, în situația soțului supraviețuitor care beneficiază de pensie sau de 140 lei, în situația soțului supraviețuitor care beneficiază de una sau mai multe categorii de pensie stabilite numai în fostul sistem al asigurărilor sociale pentru agricultori”, a declarat Narcis Drețcanu, director adjunct al Casei Județene de Pensii (CJP) Botoșani.

Și beneficiile primite de aceste persoane sunt foarte mici. Astfel, pentru cei care au pensie de asigurări sociale mai mică de 364 de lei, este cazul a 1.943 de botoșăneni, indemnizațiile primite sunt de 113 lei. Ei mai primesc din partea statului diferența până la pensia minimă, înghețată de actualul guvern la nivelul de 704 lei. În cazul soților supraviețuitori agricultori, 44 la număr, care au o pensie lunară mai mică de 140 de lei, se plătește o prestație de 44 de lei, statul punând, ulterior, diferența până la nivelul pensiei minime. Mai există și o a treia categorie, cea a soților supraviețuitori care cumulează și pensia de asigurări sociale și cea de agricultori. 43 de botoșăneni beneficiază și ei de câte 113 lei lunar plus diferența până la pensia minimă.

Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare în septembrie 2021 prevede că nivelul ajutorului pentru soțul supraviețuitor va fi de 25% din cuantumul pensiei ce s-ar fi cuvenit soțului decedat, pe lângă pensia proprie de asigurări sociale.

Deja ai votat!
se încarcă...