Record de viroze și gripă la Botoșani

0

Gripa a făcut în ultima săptămână cele mai multe victime de la începutul sezonului rece.

După ce săptămâna trecută a fost înregistrat un record, cu 17 persoane diagnosticate cu gripă, în această săptămână au fost raportate nu mai puţin de 54 de persoane diagnosticate cu gripă, de trei ori mai multe. Dintre acestea 4 persoane au avut nevoie de spitalizare din cauza complicaţiilor suferite.

În total, peste 3.200 de botoşăneni au fost diagnosticaţi cu afecţiuni respiratorii în ultima săptămână de monitorizare, un record nedorit pentru ultimii ani de monitorizare a infecţiilor respiratorii. Medicii specialişti au înregistrat 2.696 de viroze respiratorii şi 575 pneumonii, pe lângă cele 54 de gripă. Dintre acestea, 192 de persoane au avut nevoie de spitalizare din cauza complicaţiilor suferite de la răceli. Cei mai afectaţi au fost copiii, peste 2.000 din totalul de îmbolnăviri fiind la pacienţi sub 14 ani.

Săptămâna trecută, numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut și în județul Botoșani, ca în toată ţara, astfel că Direcția de Sănătate Publică Botoșani recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie. La primele semne de gripă – febră, dureri de cap, dureri musculare, rinoree, tuse – stați acasă, odihniți-vă și sunați medicul.

Valul de căldură a făcut ca numărul de viroze să crească în această perioadă. Cele mai multe cazuri se întâlnesc la copii. Vremea mult prea caldă pentru această perioadă e de vină pentru apariția virozelor. Medicii consideră însă că și mamele își îmbracă prea gros copiii, în condițiile în care afara temperaturile sunt destul de ridicate.

La primele semne ale bolii, febră sau tuse, părinții trebuie să se prezinte cu copiii la medic pentru ca boala să nu se agraveze.

Ministerul Sănătății îndeamnă populația să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spații deschise și să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor prin viroze respiratorii și să consume fructe, legume și alimente bogate în proteine.
În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecție adecvate – căciuli, mănuși etc şi chiar măşti. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături. De asemenea, în cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația.

Deja ai votat!
se încarcă...