Planuri pentru modificarea programului de ridicare a deşeurilor colectate selectiv

0

Programul de ridicare a deşeurilor colectate selectiv va fi modificat. Asta după ce unii botoşăneni s-au plâns că au rămas cu sacii la porţi. „Am avut mai multe deşeuri din plastic şi le-am pus într-un sac mare, negru. Ca să se înţeleagă că e plastic, am pus la gura sacului negru, sacul galben, de la Urban Serv, dar am avut neplăcuta surpriză să rămân cu sacul la poartă. Nu înţeleg unde este problema. Cei de la Urban Serv se cramponează de nişte reguli, dar tot ei s-au plâns de-a lungul timpului că nu sunt mari cantităţile de deşeuri colectate selectiv”, a declarat un botoşănean. Un altul a spus că a cumpărat şi pubele de aceleaşi culori, unde a pus sacii aferenţi, dar când a scos pubela la poartă, echipa de la Urban Serv nu a luat sacul din pubela respectivă.

Bogdan Buhăianu, directorul general al Urban Serv, a recunoscut că mai sunt probleme, dar care vor fi reglementate pe parcurs, deoarece interesul unităţii este de a colecta o cantitate cât mai mare de deşeuri reciclabile pentru a se încadra în ţintele stabilite prin contract şi prin normele europene. „Sistemul este perfectibil. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că şoferii au de făcut un anumit traseu şi nu pot să stea la fiecare poartă să verifice conţinutul sacilor de altă culoare scoşi la poartă. De preferat ar fi să se folosească sacii daţi de noi, cei de culoare galbenă şi albastră. În cazul în care acest lucru nu este posibil, sau cantităţile de deşeuri impun folosirea unor saci mai mari, cetăţenii ar trebui să folosească saci prin care să se vadă conţinutul”, a explicat Bogdan Buhăianu. Oficialul a adăugat că, în condiţiile în care botoşănenii au bucăţi mari de cartoane, care nu încap în saci, acestea pot fi puse lângă saci şi vor fi luate de muncitorii Urban Serv.

Pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor cetăţenilor, a fost stabilit un nou program. „Începând cu 15 februarie, vom anunţa un nou program de colectare pe care îl vom aplica începând cu 1 martie. Vom colecta în aceeaşi zi, atât cartonul, cât şi plasticul, cu aceeaşi maşină, care va avea două compartimente diferite. Vom colecta de două ori pe lună, în zilele când se ridică şi gunoiul menajer, atât plasticul, cât şi cartonul, în aceeaşi zi, ca să nu mai fie probleme. Omul va scoate la poartă, deşeurile menajere şi sacii cu plastic şi hârtie, începând cu 1 martie. Până atunci respectăm programul în vigoare”, a mai spus Bogdan Buhăianu.

Tot la această dată, conducerea Urban Serv ia în calcul achiziţionarea de pubele de culoare galbenă şi albastră, pentru carton şi plastic, metodă care ar fi mult mai eficientă în comparaţie cu cea actuală prin care se folosesc sacii.

În cartierele cu blocuri, botoşănenii au la dispoziţie cele 28 de ţarcuri unde pot fi puse deşeurile din pastic.

De la lună la lună, a crescut cantitate de deşeuri colectate selectiv. Astfel, în ianuarie s-au adunat 13 tone de plastic şi 9,6 tone hârtie şi carton. În decembrie 2019, cantitatea totală colectată a fost de  cantitate de 17,9 tone.

Deja ai votat!
se încarcă...