Amenzi pentru munca la negru date de ITM

0

Inspectorii ITM au început anul în forță cu zeci de controalele la angajatori şi au aplicat amenzi în valoare de 50.500 de lei. Astfel, în prima lună a anului au fost făcute 89 de controale cu ocazia cărora s-au aplicat cinci sancțiuni contravenționale, adică două avertismente și trei amenzi.

Cu această ocazie ei au descoperit o persoană care muncea fără forme legale şi în consecinţă a fost aplicată o amendă în valoare de 20.000 de lei. De asemenea, au mai fost aplicate alte două amenzi de 3.500 de lei şi s-au dat şi două avertismente pentru angajatori care au încălcat prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă sau a registrului de evidență al salariaților.

În paralel au fost verificaţi şi 68 de agenţi economici dacă respectă normele de securitate şi sănătate în muncă. Şi la acest capitol au fost găsite numeroase nereguli, de aceea au fost aplicate 196 sancţiuni contravenţionale, din care 192 avertismente şi patru amenzi în valoare de 27.000 lei.

Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, neîntocmirea instrucţiunilor proprii sau nedesemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

Deja ai votat!
se încarcă...