Elev de la Liceul de Artă în concert cu orchestra dirijată de Sabin Păutza (foto – video)

0

Filarmonica „George Enescu” Botoșani a oferit melomanilor botoșăneni un nou concert de clasă. Cu maestrul Sabin Păutza la pupitru nici nu putea să fie altfel.

Seara a început cu o lucrare a celui mai mare dirijor și compozitor contemporan, „Romanian Medley”. Bazată pe melodii populare românești, dar mai cu seamă din Maramureș, lucrarea este presărată cu bătăi de palme, din picior sau chiar strigături. Sabin Păutza a reprofilat-o pe percuționista Teofana Lența, făcând-o responsabilă de „țâpurituri” și alte ziceri.

Principala atracție a serii, cea care a adunat sute de botoșăneni în sală a fost debutul pe scenă a elevului Liceului de Artă „Ștefan Luchian”, Robert Eduard Ursache. Alături de unul dintre profesorii cu care studiază intensiv vioara, Florin Ionescu-Galați, și sub bagheta maestrului Sabin Păutza cu care studiază compoziția, Robert Eduard Ursache a interpretat „Concertul pentru două viori şi orchestră, în re minor” compus de Johann Sebastian Bach. A fost o misiune destul de dificilă, care i-a dat mari emoții adolescentului botoșănean în vârstă de numai 15 ani și jumătate, dar acestea au fost constructive, la final culegând ropote de aplauze și fiind nevoit să interpreteze prima parte a „Concertului” într-un bis binemeritat. Robert Eduard Ursache a început studiul viorii cu prim-violonistul Filarmonicii Botoșani, Gheorghe Petrescu, și profesoara Cristina Chiș, membră și ea a orchestrei simfonice. Printre cei care i-au destăinuit din tainele viorii se numără și profesorul Cătălin Șobachi.

După pauză, spectatorii au fost delectați cu o spectaculoasă lucrare a lui Felix Mendelssohn Bartholdy, „Simfonia nr. 3, în la minor, op. 56”, cunoscută și sub denumirea de „Scoţiana”, deoarece aduce în prim-plan elemente care țin de istoria și tradiția îndepărtatului tărâm britanic.

Săptămâna viitoare, Filarmonica „George Enescu” Botoșani își va muta concertul sâmbătă seară, de la ora 18:30, când va oferi publicului un spectacol special pentru Ziua îndrăgostiților. La pupitru se va afla dirijorul Daniel Manasi, iar soprana Mediana Vlad și tenorul Bogdan Lupea vor interpreta pagini orchestrale de largă popularitate.

Deja ai votat!
se încarcă...