vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTFinanţare de 100.000 de euro pentru botoşănenii care vor să deschidă întreprinderi...

Finanţare de 100.000 de euro pentru botoşănenii care vor să deschidă întreprinderi sociale (video)

Primăria Botoşani a găzduit astăzi conferinţa de lansare a proiectului „NESES – start – up social Nord Est, antreprenoriat social sustenabil în Regiunea Nord Est”. Proiectul este implementat de Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Botoşani, în parteneriat cu societatea Locativa şi Asociaţia „Partener” Iaşi.

În cadrul proiectului ce beneficiază de o finanţare de 13.869.022 lei, vor fi înfiinţate 21 de întreprinderi sociale care vor asigura minim 105 noi locuri de muncă.

Proiectul urmăreşte sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale sociale sustenabile, în vederea facilitării accesului la ocuparea forţei de muncă. DAS Botoşani se va ocupa de gestionarea ajutoarelor financiare pentru 11 structuri sociale, iar Locativa de acordarea acestor ajutoare pentru zece structuri similare. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani, întreprinderile sociale urmând a funcţiona cel puţin un an, în cadrul proiectului, după care să urmeze o perioadă de sustenabilitate de minim şase luni.

„Este un altfel de proiect, are o altă dimensiune, o dimensiune foarte frumoasă. Eu mă bucur că am reuşit să încheiem cu bine etapele de selecţie a proiectului. Spuneam că este o altă dimensiune şi e importantă. Faptul că 21 de întreprinderi sociale cu minim cinci salariaţi vor fi înfiinţate în Regiunea Nord – Est este un lucru deosebit. Şi foarte important este că acest ajutor de stat, acordarea granturilor, 21 de întreprinderi sociale care vor primi fiecare câte 100.000 de euro, cu obligativitatea să aibă minim cinci angajaţi. Este cu totul şi cu totul altceva şi asta înseamnă că şi noi ne-am pregătit şi abordăm în altă dimensiune atragerea de fonduri europene, modul în care le cheltuim şi va fi clar în primul rând benefic pentru municipiul nostru”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

Proiectul a fost prezentat de Dorin Burlacu, directorul DAS, Mihaela Gireadă şi Cătălin Ilaşcu, reprezentantul Asociaţiei „Partener”.

Botoșănenii care vor să înființeze o întreprindere socială trebuie să aibă minim 18 ani, studii medii absolvite, cu sau fără diplomă de bacalaureat și să participe la cursurile organizate prin intermediul acestui proiect pentru a dobândi calități de antreprenori sociali. „Într-o primă fază, aceste persoane sunt sprijinite să înţeleagă conceptele economiei sociale. Vor fi certificate cu un document oficial recunoscut de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii. Urmare a acestui proces de formare, persoanele vor dobândi competenţe, vor dobândi informaţii, vor înţelege conceptele economiei sociale”, a spus, printre altele, Cătălin Ilaşcu.

În cadrul proiectului, vor fi organizate programe de formare antreprenorială pentru 102 persoane. Ulterior acestor cursuri de formare, vor fi întocmite planuri de afaceri, care vor fi analizate de un juriu. Cele mai bune 21 planuri de afaceri vor primi câte 100 000 de euro.  La data semnării contractului de subvenţie, persoanele fizice care înfiinţează afaceri, în orice domeniu, cu excepţia celui agricol, nu trebuie să aibă calitatea de asociaţi majoritari în structura altor întreprinderi. Se acordă valoarea maximă a ajutorului de minimis, de 100.000 de euro, beneficiarilor care angajează cinci persoane în cadrul întreprinderii sociale nou înfiinţate, cel târziu la trei luni de la semnarea contractului de subvenţie.

Banii vor fi primiți în trei tranșe iar antreprenorii sociali vor trebui să angajeze cel puțin cinci persoane.

Economia socială reprezintă ansamblul de activităţi al căror scop este să servească interesul general, interesele unei colectivităţi, şi/sau interesele personale nepatrimoniale, prin angajarea unor persoane dintr-un grup vulnerabil.

Botoșănenii interesați să acceseze un astfel de proiect pot găsi informații suplimentare la adresa www.dasbotosani.ro/neses/

rbt

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.3 ° C
6.6 °
5 °
67 %
4.5kmh
36 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
10 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...