Patriarhul Teoctist, Luceafărul ortodoxiei româneşti, a fost omagiat în comuna natală

0

Patriarhul Teoctist a fost omagiat astăzi în comuna natală, Stăuceni. 7 februarie reprezintă o sărbătoare pentru această comunitate botoşăneană deoarece este ziua în care s-a născut cel mai de seamă fiu al comunei. Manifestările dedicate Patriarhului Teoctist, la 105 ani de la naşterea acestuia, au început la Biserica din satul Victoria, ctitorie a celui care a fost al cincilea Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române. A urmat o slujbă de pomenire la Casa Memorială aflată în satul Tocileni. “În calendarul cultural al comunei Stăuceni este cuprinsă omagierea celui mai de seamă fiu al comunei care este şi unul din cei mai de seamă fii ai Botoşaniului. Alături de Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, îşi are locul şi Patriarhul Teoctist, fiind considerat un Luceafăr al ortodoxiei româneşti. În fiecare an, noi, locuitorii comunei Stăuceni, omagiem naşterea celui mai de seamă fiu al comunei”, a declarat Cozmin Epuraş, primarul comunei Stăuceni.

Patriarhul Teoctist s-a născut pe 7 februarie 1915 în satul Tocileni, fiind al zecelea copil al familiei Dumitru și Marghioala Arăpașu. De-a lungul timpului, cel alintat de măicuţa care i-a dat viaţă „Toderiţă al mamei”,  a fost monah, exarh, arhiereu, rector, arhiepiscop, mitropolit și apoi Patriarh, însă, în toate funcțiile pe care le-a împlinit, a purtat cu sine moștenirea credinței primite de acasă, de la mama și de la tata.

„Părintele Patriarh Teoctist a răspândit în jurul său lumină din lumina lui Hristos, pentru că a fost un ierarh evlavios şi harnic. A păstorit în vreme de oprelişti comuniste, dar şi de libertate agitată, totdeauna într-un context misionar care a cerut multă veghe şi jertfelnicie, multă înţelepciune şi luptă duhovnicească”, afirma Părintele Patriarh Daniel despre predecesorul său.

În perioada 7 – 9 mai 1999, Patriarhul Teoctist a primit la București vizita Sanctității Sale Papa Ioan Paul al II-lea. După 21 ani de păstorire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Părintele Teoctist a trecut la cele veșnice pe 30 iulie 2007.

Deja ai votat!
se încarcă...