Căprioară sfâșiată de maidanezi

0

Câteva zile de frig și maidanezii au dat din nou iama în vânat. S-a întâmplat la Saucenița, comuna Văculești, unde o iadă a fost găsită sfâșiată de maidanezi în curtea unei locuințe nelocuite.

 

Anchetă deschisă de autorități

 

Autoritățile locale au declanșat o anchetă în acest caz. „Nu știm cu exactitate ce s-a întâmplat. Nici cel care are grijă de acea casă nu știe, așa că nu pot să vă spun dacă a fost ucisă de un maidanez sau de un câine lăsat liber”, a declarat administratorul public al comunei Văculești, Constantin Haisuc. Acesta recunoaște că sunt câini fără stăpân în Văculești, dar afirmă că „nu sunt mai mulți decât în alte comune”. „Sunt câini, dar ca peste tot. Nu ne întâlnim ziua cu ei. În toamnă, o organizație neguvernamentală a venit și a luat vreo 10 căței. De atunci și până acum nu am mai identificat vreun câine”, a mai spus Haisuc.

Cosmin Humelnicu: „Toți țipă să lăsăm câinii în pace, dar nu văd ce distrugeri fac”

Reprezentanții vânătorilor susțin că tocmai aceasta ar fi și cauzele problemelor. „Maidanezii sunt plimbați dintr-o parte în alta, de la Suceava sunt aduși la noi, iar de la noi la Suceava. În ultima perioadă găsim tot mai multe exemplare din fauna sălbatică, dar şi cea domestică, devorate de carnasiere abandonate pe fondurile cinegetice”, arată Cosmin Humelnicu, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) din Botoşani, administratorul fondului de vânătoare de la Văculești. Acesta și-a trimis vânătorii în zonă pentru a identifica animalele fără stăpân care pun în pericol vânatul. „În cazul de la Saucenița, am înțeles că sunt câini care stau prin sat și care au prins o iadă. Am trimis băieții în zonă. Toți țipă să lăsăm câinii în pace, dar nu văd ce distrugeri fac”, a mai declarat Cosmin Humelnicu.

Se vrea construcția unui padoc la Văculești

Administratorul public al comunei Văculești susține că se încearcă să se facă padocuri în comună, dar nu s-au identificat sursele de finanțare. „Situația de la noi nu e mai bună sau mai rea decât în alte comune. Peste tot este același lucru, pentru că nu sunt padocuri. Încercăm să identificăm sursa de finanțare pentru a construi un padoc în care să ținem unu-doi câini până vin cei de la asociații să-i ia”, a conchis Haisuc.

Cazul nu este unul singular

Exact în urmă cu un an, la doar câţiva kilometri de Văculești, la Şendriceni, câinii sălbăticiţi au hăituit o căprioară până au pus-o la pământ şi au început să o devoreze. Anterior, primarul din Şendriceni s-a plâns de situaţie vânătorilor din cadrul AJVPS Botoşani.

În urmă cu șase ani, AJVPS Botoşani a depus o sesizarea la Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IPJ) prin care arăta că pe un fond de vânătoare pe care-l administra, în Pădurea Agafton, au fost împușcați „trei câini hoinari care alergau un exemplar de căprior femelă”. Aceștia erau microcipați și figurau în evidențe că ar fi fost adoptate în toamna anului 2013 de către Asociaţia „Ador”, doi câini, şi unul de către Asociaţia „Dogs Friends” din Anglia. Cazul s-a terminat în coadă de pește, fiind clasat de autorități.

Deja ai votat!
se încarcă...