Liviu Axinte – Avem cel mai mic buget din toată perioada de după Revoluţie

0

Sindicaliştii din educaţie sunt nemulţumiţi de bugetul alocat acestui domeniu de activitate. Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, a declarat că în acest an învăţământul a primit doar 2,7% din PIB, în condiţiile în care, potrivit legii, bugetul ar trebui să fie de 6% din PIB. „Procentual vorbind, avem cel mai mic buget din toată perioada de după Revoluţie. Nu vorbim de execuţie bugetară, ci de bugetul alocat iniţial”, a afirmat liderul LSI. Acesta a adăugat că oficialii din Ministerul Educaţiei au dat asigurări că bugetul alocat acoperă cheltuielile salariale, inclusiv majorarea din septembrie.

„În septembrie ar trebui să ajungem la nivelul din grila stabilită prin lege. Ar însemna, ca în septembrie să se dea de două ori diferenţa pe care o primim la lichidarea de pe 14 februarie”, a explicat Liviu Axinte.

În această lună, angajaţii din învăţământ ar urma să primească o sumă în plus la salariu, care este de până la 400 de lei brut, cu unele excepţii. „Această lege de salarizare a fost gândită destul de eronat, spunem noi. Noi am mai criticat-o la momentul acela, dar văd că lucrurile nu s-au îndreptat. O parte dintre angajaţii din învăţământ sunt săriţi de la aceste majorări. E vorba de secretarii şefi şi contabilii şefi din şcoli, pentru care s-a interpretat că ei se află deja în grila din anul 2022 şi, începând cu anul trecut, nu au primit nicio majorare salarială. În rândul acestui personal din şcoli există o mare nemulţumire”, a mai spus liderul LSI.

Această problemă a fost adusă la cunoştinţa conducerii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, au fost discuţii la minister şi la guvern, dar fără nicio rezolvare. „În şcolile unde lucrează un secretar şi un secretar şef, respectiv contabil şi contabil şef, personalul de execuţie primeşte majorarea, iar şeful nu. O să se ajungă la o situaţie paradoxală, ca subalternul să ia salariu mai mare decât şeful”, a concluzionat Liviu Axinte.

Conducerea LSI a cerut din şcoli exemple concrete şi, în condiţiile în care nu va exista o rezolvare a acestor probleme, vor fi deschise noi procese în instanţă.

Deja ai votat!
se încarcă...