Magistraţii continuă protestul, dar procesele vor fi suspendate numai 15 minute

0

Magistraţii botoşăneni continuă protestele, dar renunţă la amânarea proceselor din oficiu. Aşa a decis astăzi Adunarea Generală a Judecătorilor (AGJ) de la Tribunalul Botoşani care a decis, cu majoritate de voturi continuarea acţiunilor de protest, însă prin redimensionarea acestora. Astfel, începând de mâine, magistraţii vor suspenda şedinţele de judecată, zilnic, însă numai pentru 15 minute, în intervalul orar 10 – 10,15. Prin aceeaşi hotărâre AGJ de la Tribunalul Botoşani a reconfirmat cealaltă formă de protest şi anume refuzul magistraţilor de a participa la constituirea birourilor electorale.

Protestele din Justiție au fost declanşate imediat ce guvernanții au anunțat intenția de a elimina pensiile de serviciu. Iniţial, primii care au reacţionat au fost grefierii, care au anunţat că îşi suspendă activitatea, după care la acţiunile de protest au aderat inclusiv magistraţii, care au decis la rândul lor restrângerea activităţii judiciare, aanunţând că vor asigura doar urgenţele.

Cu toate acestea, din cauza discrepanțelor ivite în sistemul public de pensii, Camera Deputaților a adoptat, în urmă cu o săptămână, un proiect de lege prin care se elimină pensiile de serviciu pentru mai multe categorii, de la parlamentari, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, funcţionari publici cu statul special, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membri ai Curţii Constituţionale şi ai personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, însă actul normativ a fost atacat deja la Curtea Constituțională din motive de nelegalitate.

Deja ai votat!
se încarcă...