Primar achitat după un proces privind un presupus abuz în serviciu

0

Trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, Elena Vrajotis, primarul comunei Călăraşi, a fost găsită nevinovată de magistraţii Judecătoriei Botoşani, după un proces care a durat mai bine de doi ani. Astfel, după trei amânări ale sentinţei, completul de judecată a dispus ieri achitarea pe motiv că faptele reţinute nu sunt prevăzute de legea penală. Sentinţa Judecătoriei Botoşani nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

Elena Vrajotis a fost trimisă în judecată în august 2017 sub acuzaţia de abuz în serviciu pe motiv că timp de doi ani ar fi refuzat în mod nejustificat să elibereze certificatele de producător unei familii de fermieri locali. Faptele s-ar fi petrecut în 2014, când soţii Costel şi Petronica A., consideraţi cei mai mari crescători de animale din comună, au cerut primăriei eliberarea certificatelor de producător pentru a-şi putea valorifica produsele agricole şi animale, dar au fost amânaţi.

Ulterior, ei au reiterat cererea la începutul lui 2015, de data aceasta prin avocat, dar li s-a răspuns că actul nu poate fi eliberat întrucât documentaţia este incompletă şi prezintă neconcordanţe referitor la evoluţia efectivelor de animale. Pe tot parcursul anilor 2014 -2015 între cei doi fermieri şi primărie s-a purtat o întreagă corespondenţă, atestatele de producător fiind obţinute abia în 2016.

În demersul lor, soţii Costel şi Petronica A. s-au adresat inclusiv instanţei de judecată, Tribunalul Botoşani obligând comuna Călăraşi să le plătească daune de peste 100.000 de lei. Asta pentru că, în urma refuzului de eliberare a certificatelor de producători, soţii Costel şi Petronica A. nu au avut cum să-şi valorifice produsele şi au pierdut un contract cu un prestator de servicii.

Plângere făcută de fermieri

Cei doi fermieri au făcut şi o plângere penală împotriva primarului şi a unor funcţionari din cadrul primăriei, însă iniţial procurorii au dispus clasarea cauzei din lipsă de probe. Ulterior, soluţia a fost desfiinţată de instanţă, iar dosarul a fost redeschis.

În momentul în care a fost trimisă în judecată, Elena Vrajotis a respins acuzaţiile şi a susţinut că cei doi fermieri nu ar fi îndeplinit de fapt condiţiile cumulative impuse pentru eliberarea atestatului, cererile fiind rezolvate când au depus toate documentele solicitate. „Nu a existat niciun refuz din partea noastră. Toate documentele au fost eliberate la timp, dar aici este vorba de o lucrătură politică despre care nu pot să comentez prea mult. La emiterea carnetului de producător lucrează o comisie şi nu primarul”, a spus atunci Elena Vrajotis.

Elena Vrajotis este unul dintre cei mai longevivi primari din judeţ, ea deţinând mandatul de primar timp de trei mandate consecutive.

Deja ai votat!
se încarcă...