Pregătiri pentru Târgul Mărţişorului

0

În perioada 27 februarie – 1 martie, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, cu sprijinul Primăriei Botoșani, organizează cea de a X-a ediţie a Târgului Mărțișorului.

Potrivit organizatorilor, manifestarea are ca obiectiv principal menținerea activității de confecționare a mărțișoarelor, aceste talismane nelipsite în comunitățile rurale de altădată. Participanții trebuie să expună mărțișoarele realizate manual, evitând mărțișoarele achiziționate din comerț sau realizate de către ei într-o manieră care să imite linia produselor în serie.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale urmărește ca participanții la târg să respecte anumite exigențe impuse de criteriile estetice promovate cu mult timp în urmă de către comunitățile rurale care reușeau să confecționeze aceste talismane în funcție de eposul moldav, de datinile şi de credinţele existente. În acest sens, se urmărește ca motivele abordate să aparțină culturii noastre populare și să transmită conotațiile specifice poporului nostru legate de acest simbol.

„Instituția se detașează de rațiunile pur comerciale, încercând să răspundă într-o măsură considerabilă acelui punct de vedere care mai poate promova tipul de mărțișor tradițional și care include motive caracteristice spiritualității românești (Baba Dochia, fiul Babei Dochia, nora Babei Dochia, buburuze, fluturi, gândăcei, soarele, luna, florile primăverii, Dragobetele)”, se arată într-un comunicat de presă transmis de conducerea instituţiei de cultură.

Deja ai votat!
se încarcă...