vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTGabriel Hârtie - Reducerea numărului de elevi din clase este o măsură...

Gabriel Hârtie – Reducerea numărului de elevi din clase este o măsură bună

Pe 10 februarie, senatorii au votat proiectul de modificare a legii educației. Pentru a intra în vigoare, legea trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Una dintre prevederi vizează reducerea numărului de elevi din grupe şi clase, măsură solicitată ani la rând în principal de cadrele didactice şi părinţi.

Gabriel Hârtie, inspector şcolar general, a declarat că reducerea numărului de elevi din clase este o măsură bună, adăugând că efectele acestei legi se vor vedea în primul rând în unităţile de învăţământ din mediul urban.

În aceste zile, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean vor face o simulare şi o analiză în privinţa efectivelor şi spaţiilor şcolare disponibile şi necesare. „Nu cred că infrastructura şcolară în cele două municipii va permite înfiinţarea de noi grupe, dar sigur că se vor găsi soluţii în şcolile gimnaziale, care mai au săli de clasă disponibile. Putem lua în calcul şi măsura prin care în şcolile gimnaziale care nu au grădiniţă să înfiinţăm şi nivel preşcolar. Dacă avem acolo spaţii suficiente, vom înfiinţa câteva grupe de preşcolari”, a spus Gabriel Hârtie. Mai mult, nu este exclus ca în unele unităţi să se revină la activitatea în două schimburi.

Toate măsurile şi calculele depind de anul şcolar în care vor fi aplicate noile prevederi. La această dată, planul de şcolarizare pentru anul şcolar viitor a fost transmis la Ministerul Educaţiei, fiind în derulare primele etape din calendarul de mobilitate a personalului didactic. „Dacă legea va intra în vigoare de la 1 septembrie 2020, cu siguranţă vom reconfigura planul de şcolarizare.  Noi am făcut un plan de şcolarizare cu 152 de clase a IX-a, cu un efectiv de 28 de elevi în fiecare clasă. Dacă mergem pe 26 maxim, automat numărul va creşte cu 11 – 12 clase. La fel şi pe celelalte cicluri de învăţământ”, a mai arătat Gabriel Hârtie. Inspectorul şcolar general este optimist că se vor găsi soluţii de aplicare a noilor prevederi, în condiţiile în care măsura este în avantajul elevilor.

Efectivele prevăzute de legea trimisă la promulgare

La  creşe, grupa va cuprinde în medie şase copii, dar nu mai puțin de trei și nu mai mult de 8. Până acum, legea prevedea maxim nouă copii în grupa de creșă. În grădiniţe, grupa cuprinde în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de şase și nu mai mult de 17. Asta în condiţiile în care, până acum legea prevedea maxim 20 de copii în grupa de grădiniță. Clasa de învăţământ primar va include în medie 17 elevi (nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22). În baza normelor actuale, clasa trebuie să aibă maxim 25 de elevi. Sunt însă unităţi de învăţământ cu clase de peste 30 de elevi, „recordul” fiind deţinut de o clasă cu 33 de copii.

La învățământul gimnazial, clasa va cuprinde în medie 22 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26. Potrivit normelor actuale, numărul maxim de elevi pe clasă în gimnaziu este de 30 de elevi. Noua lege prevede că învățământul liceal și profesional clasa va include, în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26. În prezent, numărul maxim admis de lege este de 30 de elevi în clasă în învățământul liceal și profesional. Reglementările care vizează învăţământul dual prevăd clase de 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26.

“În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult doi preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim“, mai prevede proiectul de lege votat de senatori.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...