Întârzieri mari la drumurile modernizate prin PNDL (video)

0

Stadiul lucrărilor efectuate prin PNDL de către Consiliul Județean (CJ) este mult sub cel care ar fi trebuit să fie conform contractelor încheiate cu constructorii. Astfel, la începutul lunii februarie, doar una dintre cele șapte investiții prin PNDL demarate de CJ era finalizată. Este vorba de podul de la Broscăuți peste râul Jijia.

O a doua investiție mai avansată este cea privind modernizarea DJ 294C, Manoleasa – Zahoreni. Cei șapte kilometri ar fi fost realizați în proporție de 95% și asta deși lucrările trebuiau finalizate până pe 3 mai 2019.

În cazul celorlalte cinci obiective de investiții din județ, situația este cruntă.

Modernizarea celor cinci kilometri din DJ 291D, Ibănești – Cristinești începută pe 8 august 2018, este realizată în proporție de 78% și are mari șanse de a fi finalizată la termenul contractual, prevăzut pentru 8 august 2020.

În schimb, un procent insignifiant din lucrare a fost realizat în cazul modernizării și consolidării DJ 282, Ionășeni – Mășcăteni. Deși lucrarea trebuie terminată până pe 9 mai 2020, stadiul actual al investiției pe cei 10 kilometri fiind de doar 15%, iar ritmul de lucru nu dă garanția că drumarul va reuși să se înscrie în termenii contractuali.

Cea mai gravă situație dintre contractele finanțate prin PNDL este cea de pe DJ 208H, Vorona – Oneaga – Pădureni. Aici, lucrările trebuiau să fie deja finalizate la începutul acestui an, dar sunt departe de acest stadiu fiind realizate doar în proporție de 7,5%. De altfel, aici sunt probleme și cu traseul drumului, care ar presupune defrișarea a câteva sute de metri de pădure, în zona unor curbe, defrișare pentru care ar fi necesare niște avize de la Ministerul Mediului.

Două drumuri fără constructori

Alte două sectoare de drum, DJ 293, Coţuşca – Ghireni – DN 24C, lung de 6,65 kilometri, și DJ 292 A. Dimăcheni – Corlăteni, 2,5 kilometri, urmează să fie scoase în acest an a treia oară la licitație, după ce primul constructor, Tehnic Asist, a renunțat la contracte, iar la a doua licitație nu s-a prezentat nimeni. Și aceste două drumuri trebuiau să fie deja gata.

Birta: „Așa sunt constuctorii noștri!”

Stadiul lucrărilor PNDL a fost subiect de dezbatere și în ultima ședință a CJ, când consilierii liberali au întrebat conducerea ce se întâmplă cu aceste sectoare de drum.

Ne confruntăm cu o problemă din partea constructorilor și știți prea bine acest lucru… Așa sunt constructorii noștri! Nu avem ce să le facem! Noi nu putem forța lucrurile. Toate facturile și toate lucrările care au fost efectuate și facturile trimise, toate au fost decontate, legat de PNDL. Deci, nu putem să ne asumăm noi. Ce putem să facem noi în acest caz? Nu avem ce să facem. Așteptăm constructorii să-și facă treaba”, declara, recent, vicepreședintele CJ, Dorin Birta.

Deja ai votat!
se încarcă...