Război total în USR. Gelu Graur și partidul vorbesc limbi diferite (video)

0

Apele dau rău de tot în clocot la nivelul USR Botoșani, partidul de care se leagă multe din speranțele tinerii generații.

Lucrurile păreau să intre într-o normalitate la sfârșitul săptămânii trecute, dar situația este departe de a fi calmă. Gelu Graur a câștigat la o diferență mică, 34 la 28, cursa internă în partid pentru nominalizarea la candidatura la primărie în fața fondatorului organizației botoșănene, Marcel Gheorghiță. Surprinzător, însă, membrii de partid l-au văzut pe Gelu Graur doar pe poziția a cincea pe lista de consilieri locali, acesta adunând doar 76 de puncte. El a fost depășit de Marcel Gheorghiță (169 de puncte), Raluca Curelariu (155 de puncte), Mihaela Axinte (146 de puncte) și Andrei Turcoman (81 de puncte).

La final, însă, Gelu Graur a declarat pentru „Monitorul de Botoșani” că, în ciuda votului, el va deschide lista de consilieri locali. „Conform înțelegerii noastre, candidatul la Primăria municipiului Botoșani este și primul pe listă la Consiliul Local”, spunea, senin, Gelu Graur.

Aceasta a fost declarația care a tulburat apele. Membrii vechi ai USR i-au cerut socoteală, invocând faptul că statutul partidului prevede că lista de consilieri locali este cea stabilită prin vot de către adunarea generală.

De partea cealaltă, Gelu Graur le-a transmis că el se expune prin candidatură, că va cheltui niște bani cu această aventură politică și că e firesc să fie primul pe listă, mai ales că a avut, în acest sens, și o discuție de principiu cu cei din conducerea partidului.

Potrivit unor surse din USR, Andrei Drancă, președintele organizației județene i-ar fi replicat că discuția „a fost la o țigară”, „așa crede și el că ar fi normal”, dar că „prevederile statutare sunt altele și că nimeni nu se aștepta la acest vot dat de membrii organizației”. În acel moment, lucrurile ar fi degenerat și între cele două tabere s-au aruncat cuvinte grele. Mai mult, se pare că Gelu Graur a părăsit grupul intern de discuții de pe WhatsApp și că, astăzi, își va anunța retragerea din cursa electorală.

Oficial, procesul de desemnare al candidaților în cadrul USR nu s-a finalizat. Atât Gelu Graur, cât și cei care doresc să fie pe lista de consilieri trebuie să fie validați de Biroul Județean al USR, care va stabili și dacă alegerile de duminică au fost democratice și dacă viitorii candidați nu sunt în incompatibilităţi. De aceea aceștia ar trebui să prezinte până vineri declarații de necolaborare cu Securitatea sau cu alte servicii, inclusiv cele actuale, o declarație de incompatibilitate, în sensul dacă au sau nu rude care candidează sau sunt implicate în campaniile altor partide, o declarație de avere și cazierul judiciar.

Trebuie spus că la alegerile europarlamentare, Alianța USR-PLUS a obținut un scor de 19%, iar la prezidențiale, Dan Barna doar 14%. În aceste condiții, așteptările de la locale sunt între trei și cinci consilieri locali. Cum în primele locuri USR va trebui să cedeze și locuri către PLUS, poziția a cincea nu mai este eligibilă.

Deja ai votat!
se încarcă...