spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTFilmul "Tipografic Majuscul" a avut premiera de gală la Botoşani

Filmul „Tipografic Majuscul” a avut premiera de gală la Botoşani

Joi, 13 februarie, la 35 de ani de la moartea eroului anticomunist Mugur Călinescu, a avut loc la Cine Globe din Uvertura Mall, premiera de gală a filmului „Tipografic Majuscul”, o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu, în regia lui Radu Jude.

În rolul lui Mugur Călinescu joacă tânărul botoşănean Şerban Lazarovici, fost membru al trupei Drama Club, de la Colegiul Naţional „AT Laurian”. Cu acest rol, Șerban Lazarovici își face debutul pe marile ecrane. Tânărul actor a fost prezent la  premiera de gală a filmului.

Înainte de premieră, Şerban Lazarovici s-a declarat onorat de faptul că a învăţat la acelaşi liceu unde a fost elev şi Mugur Călinescu,  adăugând că s-ar cuveni ca un portret al tânărului erou să fie pus alături de personalităţile care au învăţat în această prestigioasă unitate de învăţământ. „Şi eu am spirit un pic rebel, dar în nici un caz nu aş fi avut curajul pe care l-a avut Mugur, de a scrie, de a lua atitudine în felul acesta, mai ales în perioada în care a trăit el. A fost o onoare să primesc rolul, a fost o onoare să pot să-l joc pe Mugur, dar în acelaşi timp pot să spun că am simţit şi o responsabilitate şi o presiune pentru că nu ştiam cum o să primească publicul din Botoşani acest film”, a spus Şerban Lazarovici.

La premiera de gală a filmului „Tipografic Majuscul” au participat rudele lui Şerban Lazarovici, fostele învăţătoare de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, profesori şi elevi de la Colegiul Naţional „AT Laurian”. Nu au lipsit nici membrii Trupei „Drama Club” şi nici olimpicul Tudor Darius Cardaş, Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani. Printre spectatori s-au aflat şefi de instituţii botoşănene, dar şi alţi botoşăneni care au dorit astfel să-i aducă un omagiu tânărului Mugur Călinescu, care, la o vârstă fragedă, a avut curajul să se revolte şi să critice regimul comunist prin mesaje scrise cu majuscule pe clădirile din centrul oraşului.

Filmul pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Prima este povestea reală a eroului botoșănean Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu. Povestea lui Mugur Călinescu a fost reconstituită de Gianina Cărbunariu din dosarul lui de la Securitate. A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din același timp. Astfel, tulburătoarea poveste a tânărului, presiunea la care a fost supus el şi mama lui de oamenii Securităţii, desfăşurarea de forţe din partea Miliţiei şi Securităţii pentru depistarea autorului scrierilor „duşmănoase la adresa conducerii de partid şi de stat” sunt completate cu fragmente din emisiuni de televiziune în care era glorificat conducătorul iubit, evidenţiate „măreţele realizări”, urbanizarea accelerată, pregătirea tineretului pentru muncă, dar şi înfieraţi cei care au avut curajul să fugă din ţară, să claxoneze în capitală, sau să nu respecte regulile de economisire impuse de conducerile asociaţiilor de locatari. Filmul readuce în atenţie şi fragmente de la spectacolele televizate de Revelion, sau serbările pentru copii alături de Moş Gerilă, care nu aducea daruri copiilor obraznici, sau alte spectacole despre „copilăria fericită” din regimul comunist.

Filmul redă mărturii din dosarul de Securitate al lui Mugur Călinescu. Acestea sunt în măsură să redea grozăvia zilelor trăite de tânărul care a avut curajul să se răzvrătească, dar şi de mama care nu ştia cum să-şi ocrotească mai bine copilul, dar şi să facă faţă presiunilor la care era supusă de către oamenii regimului.

La înmormântarea tânărului erou, la care au participat foarte multe persoane, printre care şi mulţi securişti în civil. Atunci oamenii vorbeau că „acest copil a fost omorât de Securitate, că a fost iradiat”, mulţi spuneau „ce a crezut copilul acesta,  că va răsturna regimul, uite unde a ajuns”, nimeni însă „nu rostea cu glas tare ceea ce gândea de fapt, că Mugur a fost un erou”.

În final, atunci când pe ecran a rulat numele actorilor şi echipei care a realizat filmul, în sala de cinema s-a lăsat o tăcere apăsătoare, percepută ca un moment îndelung de reculegere pentru eroul botoşănean Mugur Călinescu. Au urmat aplauze pentru tânărul actor Şerban Lazarovici.

În „Tipografic Majuscul”, alături de Şerban Lazarovici mai joacă actorii Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Șerban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Bîscoveanu, Alexandru Potocean, Silvian Vîlcu, Ion Rizea, Rareș Hontzu, Claudia Ieremia, Irina Vacarciuc, Doriana Talmazan, Gabriel Spahiu, Gabriel Răuță, Constantin Dogioiu.

„Tipografic Majuscul” este o producție microFILM în coproducție cu Televiziunea Română și Hi Film Productions.

După premiera de la Botoșani, filmul „Tipografic Majuscul” va avea premiera internațională în secțiunea Forum, la cea de a 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, ce va avea loc în perioada 20 februarie – 1 martie 2020.

„Tipografic Majuscul” va rula în cinematografele din România începând cu 21 februarie 2020.

rbt

 

rbt

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...