vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTNoi demersuri pentru preluarea Cinematografului Unirea

Noi demersuri pentru preluarea Cinematografului Unirea

Edilii botoşăneni vor relua demersurile vizând preluarea Cinematografului Unirea. De această dată, primarul Cătălin Flutur este încrezător că municipalitatea va deveni proprietarul cinematografului. „Am discutat cu ministrul Culturii şi cu şeful Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor România-Film şi am întrebat de ce nu ne-au dat cinematograful. Le facem o adresă că s-a schimbat din nou şeful de la RADEF şi a spus <nicio problemă, luaţi-vă cinematograful>. Cât mai stau colegii la guvernare, ni-l dau”, a declarat Cătălin Flutur. Potrivit edilului, după preluare, cinematograful va fi transformat într-un centru cultural, în acest sens urmând a fi solicitată şi o finanţare europeană.

Municipalitatea nu se află la primul demers vizând Cinematograful Unirea. În ianuarie 2017, în cadrul unei şedinţe extraordinare a deliberativului local, consilierii municipali au aprobat proiectul vizând aprobarea notificării Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor România-Film în vederea preluării cinematografului din proprietatea privată a statului, în domeniul public al municipiului Botoșani, împreună cu terenul și bunurile mobile aferente.

Potrivit reprezentanţilor primăriei, ordonanţa de urgenţă privind cinematografia, reglementează în beneficiul administraţiilor publice  locale posibilitatea de preluare a sălilor de spectacol cinematografic,  în baza unei notificări transmisă Regiei România – Film. În termen de 10 zile de la primirea notificării, Regia era obligată să-şi desemneze reprezentantul şi să semneze protocolul de predare – primire, lucru care nu s-a întâmplat.

La nivelul primăriei au existat planuri de preluare a cinematografului încă din anul 2009, dar care nu au fost materializate din cauza modificărilor legislative şi tergiversărilor Regiei „România – Film”.

După preluarea şi reabilitarea imobilului, aici ar urma să fie mutată Filarmonica „George Enescu”, instituţie care foloseşte spaţii şi sala spectacole de la Casa Sindicatelor, în baza unei chirii lunare.

În termen de patru ani de la preluarea cinematografului, această clădire trebuie reabilitată. Mai mult, municipalitatea trebuie să preia şi personalul cinematografului, dar şi să asigure difuzarea periodică a filmelor pentru o perioadă de 15 ani.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...