Pupăza din tei, un nou spectacol de mare succes marca Sapdaru (foto – video)

0

Ion Sapdaru nu se dezminte și a reușit din nou să impresioneze publicul spectator botoșănean, de această dată pe cel mai tânăr, cu frumoasele peripeții ale lui Nică al lui Ștefan a Petrei. „Pupăza din tei”, că despre această piesă este vorba, a avut premiera azi la Teatrul „Vasilache” și a făcut săli pline la cele două spectacole jucate. Copii de toate vârstele au venit însoțiți de părinți sau bunici și au plecat la final fericiți, imitând pupăza care i-a fermecat până și pe cei mai mici.

Creangă a fost uitat! Noi asta facem, o reproducere a unui paradis pierdut, a unei copilării fericite pe care am avut-o noi. Copiii noștri sunt foarte vitregiți, foarte nedreptăți, pentru că nimeni nu le reușește să le explice că, copilăria nu se reduce la un calculator sau un telefon, ci este tocmai zbânțuială, acea cunoaștere a lumii pe care o avea Nică. Asta am încercat să facem în spectacol”, a declarat Ion Sapdaru.

Spectacolul iese un pic din targetul tradițional al Teatrului „Vasilache”, fiind mai mult adresat adolescenților și chiar tineretului. „Am încercat să fac un spectacol, nu pentru cei mici, ci pentru aceia care au citit «Pupăza din tei» și pentru maturi”, a mai spus Sapdaru, adăugând că spectacolul „este un tribut”. „Pentru mine, Creangă este un mare scriitor care a încifrat teme vechi, veșnice, teme de cea mai mare turație universală în povești simple, în povești ţărăneşti. Eu mă aflu într-o admirație continuă față de acest mare autor anonim în spațiul european, dar anonim din cauza limbii evident, pentru că noi avem o limbă cu o influență relativ redusă”, a mai spus regizorul.

Revenind la piesă, tinerii actori din distribuție – Pavel Petraşi, Renata Voloşcu, Andrei Iurescu, Andreea-Elena Popovici, Adelina Cojocariu, Cosmin Tanasă și Andrei Bordianu – au cucerit publicul, dar și pe regizorul care a mizat pe ei. Sapdaru și-a explicat decizia prin faptul că a vrut să pună în scenă piesa doar cu cei mai noi veniți în Teatru „Vasilache”, pentru că „ei sunt chiar proaspeți sunt ca niște bănuți de aur”. „Copiii au lucrat extraordinar, cu o energie debordantă. Au fost mai mult decât receptivi și îmi vine bine să lucrez cu ei, pentru că dansează, se mișcă și cântă. Nu știu cât au învățat ei de la mine, dar eu am învățat foarte mult de la ei. Am făcut o cură de energie și tinerețe”, a conchis Sapdaru.

Scenografia spectacolului a fost semnată de Cătălin Târziu, coregrafia îi aparţine Victoriei Bucun, iar coloana sonoră a fost asigurată de Ion Sapdaru pe fragmente muzică klezmer ale lui Constantin Lupu.

Deja ai votat!
se încarcă...