spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTPoeţi în dialog, la Memorialul Ipoteşti

Poeţi în dialog, la Memorialul Ipoteşti

Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, în parteneriat cu Cercul de lectură „Unde fugim de-acasă?” (Școala Gimnazială 7 Botoșani) și Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” Vorona, continuă seria de lecturi poetice desfășurate sub genericul Poeți în dialog.

Pe 20 februarie, poeții Doina Ioanid și Șerban Axinte vor avea un dialog poetic cu membrii Cercului de lectură „Unde fugim de-acasă?”, la ora 10.00, în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” al Bibliotecii Naționale de Poezie „Mihai Eminescu” din Ipotești, și o lectură publică la Liceul Tehnologic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Vorona, la ora 12.00. Evenimentul va fi moderat de Lucia Țurcanu.

Doina Ioanid (născută pe 24 decembrie 1968, în București) a absolvit Facultatea de Litere a Universității București, în 1995, și cursurile de Master la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a aceleiași universități, în 1998. Doina Ioanid a fost asistent universitar la catedra de Limbi Străine a Facultății de Litere, Universitatea „Transilvania“ Braşov, între anii 1998-2005, secretar de redacţie la Observator cultural (2005 – 2014), în prezent redactor la aceeaşi revistă.

A debutat individual cu volumul de poeme în proză: Duduca de marțipan (Editura Univers, 2000), pentru care a luat Premiul de debut „Prima Verba“. Alte volume de poezie: E vremea să porți cercei (Editura Aula, 2001), nominalizat la Premiile ASPRO; Cartea burților și a singurătății (Editura Pontica, 2003); Poeme de trecere (Editura Vinea, 2005); Poeme de trecere (audio-book; Editura Ninpress, 2009); Ritmuri de îmblânzit aricioaica (Editura Cartea Românească, 2010); Cusături (Editura Cartea Românească, 2014); Cele mai mici proze (Editura Nemira, 2017); Bazarul culegătoarei (Casa de pariuri literare, 2019).

Poemele Doinei Ioanid au fost traduse în franceză, maghiară, turcă, slovenă, bulgară, croată, germană, neerlandeză, engleză, galeză, polonă și spaniolă.

Șerban Axinte (născut pe 27 iulie 1976, Iași) a absolvit Facultatea de Litere la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (2002) și un master în Literatură comparată și Antropologie culturală (2004). În prezent, este cercetător științific la Institutul de Filologie Română „A. Philippide” din Iași, redactor al publicației cu profil academic Philologica Jassyensia și colaborator la mai multe reviste culturale. A fost secretar general de redacție al revistei culturale Timpul (2004-2007).

Şerban Axinte a debutat editorial în 1996, cu volumul de poezie Starea balanței (Editura Eurocart). Alte volume de poezie: Pragurile Apeiron (Editura ouTopos, 1999); lumea ți-a ieșit așa cum ai vrut (Editura Vinea, 2006); Păpădia electrică (Casa de pariuri literare, 2012) – Premiul USR, Filiala Iași pentru poezie.

Şerban Axinte este laureat al Premiului „Lucian Blaga” al Academiei Române pentru critică literară (2013).

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...