50 de botoșăneni cu gripă într-o săptămână

0

Un al doilea caz de gripă a fost confirmat cu laboratorul în ultima săptămână de triaj epidemiologic.

Numărul bolnavilor de afecţiuni respiratorii a atins în această perioadă un nou record nedorit, nu mai puţin de 3.414 botoşăneni având nevoie de tratament pentru gripă, viroze sau pneumonii. Dintre aceştia, 168 au fost spitalizaţi, formele afecţiunilor suferite necesitând tratament de specialitate într-o unitate sanitară. Numărul bolnavilor de gripă a ajuns la un total de 50 în ultima săptămână, dintre care 8 au avut nevoie de internare în spital, inclusiv persoana cu boala confirmată de analizele de laborator. Potrivit analizelor, aceasta a fost declarată pozitivă la virusul gripal de tip A, subtip H1 pdm09.

În total, medicii specialişti au înregistrat 2.785 de viroze respiratorii şi 579 pneumonii, pe lângă cele 50 de gripă. Cei mai afectaţi au fost copiii, peste 2.100 din totalul de îmbolnăviri fiind la pacienţi sub 14 ani.

Ministerul Sănătăţii a declarat epidemie de gripă în România, având în vedere numărul crescut al cazurilor de gripă şi infecţii respiratorii din ultima perioadă.

De altfel, la Botoşani medicii specialiști au decis suplimentarea numărului de paturi pe secţia de Boli Infecţioase pentru a face faţă numărului mare de pacienţi care au nevoie de internare.

Având în vedere contextul epidemiologic, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică recomandă populației o serie de măsuri cum ar fi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripă, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare; izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei; respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul regiunii interne a articulației cotului, sau în interiorul unei haine); igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului și evitarea aglomerațiilor.

De asemenea, DSP recomandă triajul epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie, precum și continuarea vaccinării antigripale, precum și limitarea accesului în spitale, mai ales pe Secțiile cu risc de Infecții.

Deja ai votat!
se încarcă...