Sărbătoare în Comunitatea Ruşilor Lipoveni din Botoşani

0

Membrii Comunităţii Ruşilor Lipoveni din Botoşani vor participa la o sărbătoare tradiţională. Astăzi, 23 februarie, la ora 12.00, ei se vor întâlni în Centrul Cultural „Corneliu Finaşcu” pentru a marca Masleniţa. Programul artistic va fi asigurat de Ansamblul de dansuri Venocik din Fălticeni, dar şi de ansamblurile botoşănene Novaia Zarea, Ivuşka, Solovişki.

În ultima săptămână dinaintea Postului Paştelui, ruşii din întreaga lume sărbătoresc Masleniţa, o săptămână de voie bună. În aceste zile, sunt organizate concursuri şi sunt servite clătite.

Potrivit reprezentanţilor comunităţii botoşănene, în Masleniţa, fiecare zi a săptămânii are o semnificaţie, lunea este ziua întâlnirii, marţi, cea a distracţiei, miercuri, ziua delicioasă, joi, ospăţul, vineri este ziua soacrei, sâmbătă cea a cumnatei, iar duminică va fi ziua iertării.

În trecut, Masleniţa se serba în perioada echinocţiului de primăvară, iar odată cu apariţia creştinismului ea ajunge să preceadă sărbătoarea religioasă, depinzând astfel de datele calendarului bisericesc.

+4 -0
se încarcă...