spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTDescinderile de la Permise au scos la iveală o întreagă filieră

Descinderile de la Permise au scos la iveală o întreagă filieră

Descinderile organizate ieri de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani în colaborare cu ofiţerii Direcţiei Anticorupţie s-au lăsat cu mai multe audieri de persoane, la finalul cărora anchetatorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale şi, ulterior, măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile faţă de un instructor auto din oraşul Flămânzi, inculpat pentru săvârşirea a 10 infracţiuni (atât de corupţie, cât şi de altă natură).

Reamintim faptul că, în cursul zilei de ieri, au fost efectuate percheziții domiciliare în 16 locații situate în județele Botoşani şi Suceava, dintre care una la sediul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV) Botoşani, una la sediul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Flămânzi, două la sediile unor centre medicale, precum şi la domiciliile mai multor persoane, între care şi funcţionari ai serviciilor sus-menţionate, într-o cauză penală având ca obiect infracțiuni de corupție, săvârșite în legătură cu obținerea, în mod fraudulos a permiselor de conducere.

Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare, de la imobilele unor instructori auto şi funcţionari publici au fost ridicate înscrisuri, telefoane mobile, laptopuri şi sume importante de bani (aproximativ 20.000 de euro şi 55.000 de lei), în vederea continuării cercetărilor. În cauză s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Centrului Operaţional 1 Iaşi și Serviciului Analiza Informaţiilor, ambele din cadrul DGA, precum și a Serviciului de Operaţiuni Speciale Botoşani. Totodată, la efectuarea percheziţiilor s-a beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani.

Tot ieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani au fost audiate alte 12 persoane, având calitatea de suspecţi, dintre care şi funcţionari publici – din cadrul Primăriei Oraşului Flămânzi, Poliţiei Locale Botoşani. Faţă de aceştia se continuă cercetările în cauză în vederea stabilirii întregii activități infracționale. „Din cercetări a rezultat faptul că, în perioada 2016 – 2019, persoane domiciliate în judeţul Iaşi, beneficiind de sprijinul şi complicitatea unor funcţionari publici din cadrul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei Flămânzi, şi-au stabilit în mod fictiv reşedinţa/domiciliul la adrese de pe raza judeţului Botoşani, iar ulterior, cu ocazia efectuării cursurilor de pregătire teoretică şi practică cu instructori auto din judeţul Botoşani, au obţinut, cu sprijinul acestora din urmă, în mod fraudulos permisele de conducere”, susţin anchetatorii.

Astfel, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 100 de lei şi 350 de euro, instructorii auto, cu sprijinul unor funcţionari ar fi intervenit pe angajaţii SPCRPCIV Botoşani cu scopul de a facilita promovarea candidaților la proba practică din cadrul examenului pentru obținerea permisului de conducere, programarea „peste rând” a candidaților la proba teoretică şi la proba practică. De asemenea, susţin anchetatorii, în activitatea infracţională au fost implicaţi medici şi psihologi din cadrul unor centre medicale de pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, care au eliberat, în fals, în schimbul unor sume de bani, fişe medicale şi avize psihologice necesare constituirii dosarelor de candidat pentru susţinerea examenelor în vederea obţinerii permiselor de conducere.

În fapt, cercetările vizează modul în care au obţinut permisele de conducere, în ultimii ani, circa 200 de ieşeni, care şi-au făcut mutaţii fictive pe judeţul Botoşani, după care au întocmit dosarele de candidaţi fără să mai meargă la clinici pentru întocmirea fişelor medicale, acestea fiind eliberate fără realizarea examenelor de specialitate. Totul, de la obţinerea reşedinţei de domiciliu şi până la programarea la examen s-ar fi făcut „contra cost”, aşa-zisul om de legătură fiind instructorul auto plasat sub control judiciar. El ar fi fost cel care asigura aceste „servicii” prin intermediul unor cunoştinţe de la unităţile implicate şi care trebuiau să elibereze documentele pentru întocmirea dosarelor de candidat.

Cercetările în acest caz ar fi început încă de anul trecut, anchetatorii folosind în investigaţii inclusiv ofiţeri sub acoperire pentru a înţelege mecanismul prin care se făceau afacerile. Probele adunate până în prezent indică faptul că aşa-zisa „filieră” asigura totul până la programarea la examen. Asta pentru că, din acel moment, ieşenii mutaţi fictiv în judeţul Botoşani trebuiau să vină în persoană şi să susţină probele de sală şi de traseu întrucât examinările se făceau legal, fără intervenţii sau influenţe de altă natură.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
66 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...