Profesorul şi pictorul Cicerone Cojocaru a trecut la cele veşnice

0
Profesorul şi pictorul Cicerone Cojocaru a trecut la cele veşnice
dav

Profesorul şi pictorul Cicerone Cojocaru, primul primar post revoluţionar al comunei Roma, a trecut la cele veşnice. Anunţul a fost făcut de artistul plastic Vlad Anuţă. „Aduc la cunoștință celor care l-au cunoscut, că s-a stins din viață profesorul Cicerone Cojocaru, cel ce mi-a deschis drumul carierei artistice. Pios omagiu! Dumnezeu să-l ierte!”, este mesajul postat de Vlad Anuţă pe o reţea de socializare.

În urmă cu doi ani, mai exact la jumătatea lunii martie, profesorul şi pictorul Cicerone Cojocaru a oferit „Flori pentru suflet”, cu lucrări expuse la Muzeul Judeţean Botoşani. Venerabilul profesor urma să împlinească 86 de ani, pe 2 aprilie 2018 şi a dorit să ofere flori din suflet şi pentru suflet. A fost a 32-lea eveniment expoziţional al venerabilului profesor. „Expoziţia este un fel de invocare a unei primăveri care nu mai vine, o invocare făcută de un om cu un suflet deosebit de sensibil, un om care nu şi-a propus să respecte canoanele picturii şi nici canoanele impuse de marii pictori ai lumii, ci care şi-a impus să creeze din iubire şi pentru iubire. Modul de realizarea a lucrărilor care duce mai mult spre cartea poştală, spre ilustrata de carte a copilăriei, va găsi suficienţi cumpărători şi admiratori”, spunea atunci muzeograful Ana Coşereanu.

Cicerone Cojocaru a afirmat atunci că îşi doreşte ca prin expoziţia „Flori pentru suflet” să adune bani pentru pomenirea lui, atunci când va pleca din această lume. Artistul a recunoscut că nu are bani pentru zile negre, deoarece cele mai multe lucrări şi icoane realizate le-a dăruit. „Florile mele nu se veştejesc. Eu mă veştejesc de acum, că am 86 de ani. Nu vreau să iau bani mulţi, bani pentru pomenire, pentru că aţi auzit că merg la biserică şi mulţumesc Domnului că m-a înzestrat cu acest talent şi m-a scos din toate greutăţile vieţii. În toată viaţa mea, Dumnezeu m-a salvat”, a mai spus atunci pictorul.

Printre bisericile pictate de Cicerone Cojocaru se numără şi Biserica din comuna Roma. Lucrări semnate Cicerone Cojocaru se află în colecții particulare din Franța, Italia și Spania.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

+11 -0

se încarcă...