Casa de Pensii suspendă eliberarea de bilete de tratament pentru pensionari

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a suspendat activitatea de eliberare a biletelor de tratament balnear, iar perioada de tratament în curs pentru pensionarii înscrişi a fost întreruptă cu trei zile mai devreme. „În această perioadă, după suspendarea înscrierilor pensionarilor şi persoanelor cu dizabilităţi pentru bilete de tratament în bazele gestionate de Casa Naţională de Pensii Publice prin TBRCM (n.r. – Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă), am fost de acord cu decizia întreruperii, cu trei zile înainte, a perioadei de tratament a seriei în curs. Doresc să nu punem sănătatea pensionarilor în situaţie de risc, mai ales dacă nu putem asigura condiţiile de prevenţie/distanţă socială cerute de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Pensionarii reprezintă una dintre categoriile cele mai vulnerabile, în eventualitatea contractării virusului”, a scris ministrul Muncii, Violeta Alexandru, pe pagina de Facebook.

Oficialul a justificat măsura prin faptul că unităţile de cazare aparţinând TBRCM nu pot oferi pensionarilor protecţie adecvată faţă de răspândirea coronavirusului. „M-am gândit în ultimele zile la potenţialele riscuri, aş face orice să nu întrerup beneficiarilor noştri perioada de final a tratamentului în unităţile TBRCM. Unităţile de cazare şi de tratament nu se pot adapta, în situaţia în care sunt, standardelor pentru asigurarea protecţiei necesare împotriva virusului. Din datele pe care le-am urmărit, majoritatea pensionarilor deciseseră oricum, în ultimele 24 de ore, să îşi întrerupă şederea. Mă voi asigura că primesc înapoi sumele aferente zilelor de tratament nefolosite”, a subliniat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a cerut personalului din unităţile de cazare să sprijine pensionarii aflaţi în curs de eliberare a camerelor astfel încât aceştia să nu aglomereze mijloacele de transport în comun.

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii, CNPP a suspendat activitatea de eliberare a biletelor de tratament balnear, măsură care va fi valabilă pe perioada stării de urgenţă.

Botoșaniului, i-au fost repartizate pentru cea de a treia serie de tratament, care trebuia să înceapă săptămâna viitoare, 40 de bilete. Până la sfârșitul săptămânii trecute, 30 de persoane confirmaseră acceptarea biletului.

Biletele care au fost eliberate până la această dată vor fi anulate, urmând ca beneficiarilor să li se restituie integral contribuţia, la cerere. Ulterior reluării activităţii, aceste persoane vor putea să solicite un nou bilet de tratament pentru anul în curs.

Deja ai votat!