Amenzi aplicate de pompieri pentru focurile scăpate de sub control

Incediile de vegetație din ultimele zile i-au determinat pe pompierii botoșăneni să aplice mai multe sancțiuni celor care nu au respectat normele de protecție. După o primă amendă aplicată marți, cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență au aplicat miercuri alte trei sancțiuni de același tip. Asta pentru că, în ultimele 24 de ore, pompierii botoșăneni au intervenit pentru stingerea a opt incendii de vegetație uscată produse pe raza localităților Darabani, Socrujeni (comuna Gorbănești), Dumeni (comuna George Enescu), Sârbi (comuna Vlăsinești), Săveni și Pomârla. Incendiile nu s-au soldat cu pagube materiale, însă flăcările au afectat vegetația uscată de pe aproape 100 de hectare. Pentru stingerea celor opt incendii au intervenit, în total, 86 de pompieri militari și voluntari, fiind salvate și protejat bunuri materiale în valoare de aproape 100.000 de lei. „Cele opt evenimente cu foc s-au produs ca urmare a nerespectării normelor de prevenire şi stingere a incendiilor pe timpul igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale”, a precizat Dorina Lupu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani. Pentru neluarea măsurilor de propagare a focului la vecinătăți, inspectorii de prevenire au aplicat patru sancțiuni contravenționale, din care trei amenzi în cuantum de 4.500 lei și un avertisment.

Pentru prevenirea acestor incendiilor de vegetație uscată, ISU Botoşani reaminteşte cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

– obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;

– obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;

– informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;

– realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.

Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de cinci metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.

Deja ai votat!