Farmaciile își refac stocul de medicamente

0
BUCURESTI, ROMANIA: Farmaciile nu mai elibereaza retete compensate, 14 august 2001. Foto ROMPRES/Simion MECHNO

Medicamentele încep să reapară pe rafturile farmaciilor. Unităţile de profil din Botoşani, atât de solicitate în această perioadă, încep să îşi refacă stocurile de medicamente, însă cu paşi mici. Asta în principal din cauza depozitelor şi a furnizorilor, care au fost surprinse de o cerere foarte mare de medicamente într-un timp foarte scurt. „Încă nu putem vorbi de gel dezinfectant, mănuşi sau măşti. Chiar nici vitamina C, mai ales de la anumiţi producători, cei care îşi fac şi reclamă la televizor. Dar restul medicamentelor sunt, în principiu, iar chiar dacă nu le avem, ne sunt aduse în 24-48 de ore, pe comandă. Depozitele încearcă să se adapteze la noile cereri din piaţă şi de aia mai apar disfuncţionalităţi, dar în principiu a trecut primul val de cumpărături masive”, a spus un farmacist botoşănean.

Acesta este de părere că vor reveni în curând şi produsele care lipsesc, însă în cantităţi reduse, însă, în acelaşi timp este posibil ca alte produse să intre în stocuri reduse, cel mai bun exemplu fiind chiar zilele trecute, la un rând la o farmacie din centrul oraşului. „Eu vă spun că vitamina D o să ne scape de tot. O să vedeţi. Am informaţii sigure că vitamina D ne va salva”, le spunea aceasta în continuu oamenilor de lângă ea.

Astfel de persoane, convinse şi convingătoare, pot cu uşurinţă destabiliza stocurile de medicamente de la câteva farmacii din oraş. Farmacii care în prezent revin la modul în care serveau pacienţii în urmă cu aproape un deceniu.

După ce au investit zeci de mii de lei în modernizare şi au creat spaţii deschise, pentru ca pacienţii să poată fi serviţi într-un mediu mai primitor, acum majoritatea farmaciilor din oraş revin la vechile metode de a servi pacienţii şi se dotează cu geamuri despărţitoare din plexigrals pentru protecţia personalului de eventuale cazuri de îmbolnăvire. „Ne dotăm şi cu lămpi cu ultraviolet, substanţe speciale, pentru o dezinfectare mai profundă şi mai deasă a spaţiilor, iar personalul are un set mai strict de reguli de igienă. Sunt investiţii destul de mari, dar sănătatea personalului şi a pacienţilor noştri sunt mai presus”, a spus un alt farmacist din Botoşani.

Deja ai votat!