Pandemia schimbă anchetele. Declarație COVID 19 și de la hoți

0

Starea de urgență decretată de președintele României începând cu data de 16 martie a.c.a modificat inclusiv modul de desfășurare a anchetelor derulate de polițiști și procurori. Astfel, audierile nu mai au loc decât în cazul unor infracțiuni deosebit de grave, considerate cauze de urgență deosebită, iar mai nou, până și hoții prinși în flagrant trebuie să dea declarație pe propria răspundere privind o eventuală vizită în țările de risc sau contactul cu o persoană posibil infectată, în momentul în care sunt duși la sediul poliției.

Măsura face parte din mai mute reglementări introduse prin prisma decretului privind instituirea stării de urgență. Astfel, anchetele penale se mai desfășoară doar în anumite situații urgente, lista acestor cauze fiind stabilită de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Prin urmare, nimeni nu mai are voie să umble prin sediile de poliție, ale parchetelor sau instanțelor de judecată cum se întâmpla înainte. Că sunt martori, suspecți, inculpați sau au alte calități procesuale în dosare, oamenii vor fi contactați de reprezentanții instituțiilor și li se va comunica când va avea loc eventuala audiere și în ce mod. În celelalte cazuri, care nu au fost incluse pe lista cauzelor urgente, audierile și celelalte proceduri judiciare sunt amânate din oficiu.

Astfel, potrivit Decretului privind instituirea stării de urgență, activitatea de urmărire penală și cea a judecătorilor de drepturi și libertăți se desfășoară numai cu cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele în care victime sunt minori. Totodată, anchete se vor mai desfășura numai în dosarele în care amânarea ar pune în pericol obținerea probelor sau prinderea suspectului sau a inculpatului, precum și cele privind audierea anticipată. În categoria dosarelor urgente sunt incluse și cauzele în care urgența se justifică prin scopul instituirii stării de urgență la nivel național, cum ar fi dosarele penale privind zădărnicirea combaterii bolilor. În plus, procesele penale aflate în curs pe rolul instanțelor de judecată se suspendă de drept pe durata stării de urgență, cu excepția celor urgente. Nici măcar deținuții nu mai sunt scoți din penitenciare pentru a fi audiați dacă sunt implicați în dosare penale. Ascultarea lor de către judecători sau procurori se face prin videoconferință la locul de deținere sau în spații corespunzătoare din punct de vedere sanitar.

Iar măsurile nu se opresc aici. Accesul în sediile de poliție, în parchete sau intanțele de judecată a fost restricționat. Singurii care au voie să intre sunt angajații instituțiilor din sistemul judiciar, de ordine publică şi siguranţă naţională, ori justiție, după caz. Nici măcar avocații nu au voie să intre în sediile acestor instituții, iar dacă li se permite totuși accesul, atunci trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere în care să menționeze dacă în ultima perioadă au fost în călătorie în alte state considerate în zona de risc sau au avut contacte cu persoane suspectate a fi infectate cu noul coronavirus. „Sunt măsuri dispuse prin prisma Decretului privind instituirea stării de urgență și prin care se încearcă protejarea personalului propriu de riscul infestării. Prin urmare, toți cei care nu fac parte din personalul propriu și din structurile judiciare, inclusiv cei care fac obiectul anchetelor, dacă sunt chemați la parchet, trebuie să completeze această declarație pe proprie răspundere”, a explicat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, Valeriu Chihaia, care a adăugat că, în urma unor dispoziții interne, toți angajații instituțiilor din sistem au trebuit să facă aceleași declarații menționând dacă au fost în călătorie în zonele de risc sau au intrat în contact cu persoane posibil infectate. Prin urmare, până și hoțul prins în flagrant, când este dus la sediul de poliție pentru cercetări, trebuie să dea acea declarație pe proprie răspundere. „Orice persoană care intră în sediul unei structuri de poliție trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere”, a confirmat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

În ciuda acestor măsuri, riscul unei posibile infectări cu noul coronavirus există. Cei mai expuși sunt polițiștii care acționează în prima linie în ce privește contactul cu populația, adică cei de la Ordine Publică, Poliția Rutieră, cei de la secțiile rurale ori posturile comunale de poliție, dar și angajații Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalistic ori Serviciul de Acțiuni Speciale, aceștia din urmă prin prisma misiunilor pe care le desfășoară în cazul unor evenimente. În acest context, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au precizat că toți polițiștii care ies din sediu pentru activități în spațiul public sunt dotați cu măști dar și mănuși de protecție, pentru a se evita o posibilă infectare, la revenirea în sediu ei fiind obligați să respecte procedurile de dezinfectare, stocul de materiale asigurând echipamentul pentru o perioadă de timp.

+6 -0
se încarcă...