20 de botoșăneni amendați pentru că au ieșit noaptea pe străzi

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au făcut publice, astăzi, rezultatele primei acțiuni derulată în noaptea de 23 spre 24 martie a.c. pentru verificarea respectării măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19.

Conform prevederilor Ordonanţei militare nr. 2, în intervalul orar 22 -6, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă doar pentru motivele stipulate clar în cadrul legislativ – în interes profesional, pentru asigurarea de bunuri strict necesare familiei sau animalelor de companie, pentru îngrijiri medicale, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, ori în caz de deces al unui membru de familie.

Măsura s-a pus în aplicare începând de ieri seară, luni, 23 martie a.c., ora 22. În acest context, peste 50 de efective din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean și Poliției Locale Botoșani au acţionat în sistem integrat, ocazie cu care au verificat 86 de persoane şi 17 autovehicule depistate în trafic.

În urma neregulilor constatate s-au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 24.000 de lei, dintre care 20 de sancţiuni pentru nerespectarea art. 5 din Ordonanţa militară nr. 2/2020, în valoare de peste 21.000 de lei (n.r. – pentru lipsa declarației pe proprie răspundere, a documentelor de identitate sau a adeverinței din partea angajatorului)”, a precizat astăzi Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean. Patrulările vor continua și pe parcursul nopților viitoare astfel încât botoșănenii sunt sfătuiți să stea în case și să iasă din locuințe numai dacă este vorba doar de situații excepționale, caz în care trebuie să dețină asupra lor documentele cu pricina – declarația pe propria răspundere sau adeverința de la angajator, plus actul de identitate. Cei care nu se conformează și vor fi surprinși pe străzile municipiului, după ora 22, fără aceste documente, vor fi sancționați cu amenzi cuprinse între 100 și 5.000 de lei.

Sfaturi de autoprotecție

Picăturile fine eliminate atunci când o persoană infectată cu coronavirus tușește sau strănută conțin particule viabile de coronavirus. Acestea pot transmite infecția dacă intră în contact cu ochii, gura sau mucoasa nazală ale altor persoane. Conform rezultatelor unui experiment de laborator publicat săptămâna trecută, astfel de particule fine conținând coronavirus pot transmite infecția inclusiv după 3 ore de la expulzare. Pentru a reduce riscul infectării proprii și a celorlalți, sunt absolut necesare respectarea normelor de igienă recomandate (spălat des pe mâini, acoperirea gurii la strănut cu un șervețel, nu cu mâna) și a unei distanțe de cel puțin trei pași mari față de ceilalți.
Deja ai votat!