Suspect de crimă plasat în arest la domiciliu

foto arhiva - suspectul la scurt timp de la arestare

Surpriză de proporţii în cazul bărbatului acuzat că a ucis cu maşina un om în Centrul vechi al municipiului, în vara lui 2017. După mai bine de doi ani și jumătate petrecuți în arest preventiv, magistraţii au dispus eliberarea acestuia şi plasarea lui în arest la domiciliu. Măsura a fost dispusă inițial de Tribunalul Botoșani pe 19 martie a.c. și confirmată astăzi de Curtea de Apel Suceava. Cum decizia este definitivă, Vasile Gologan urmează să părăsească Penitenciarul Botoșani. Astfel, bărbatul ar urma să stea închis într-o locuință din comuna Șcheia (județul Suceava) cu obligația de a nu părăsi domiciliul. Totodată,el nu va avea voie să ia legătura cu rudele victimei și nici cu martorii din dosar.

Vasile Gologan, în vârstă de 45 de ani, a fost trimis în judecată în noiembrie 2017 sub acuzaţiile de omor, tâlhărie calificată, conducere sub influenţa alcoolului şi părăsirea locului accidentului, după ce l-a lovit intenționat cu mașina pe Iulian Balan. Crima a avut loc în dimineaţa zilei de 23 august 2017, în Centrul vechi al municipiului Botoșani, după ce Vasile Gologan şi Iulian Balan s-au întâlnit la un priveghi. Aici, cei doi au avut un conflict spontan, după care Balan a plecat spre Centrul vechi, locul de întâlnire a celor de etnie romă. În acel moment Vasile Gologan a ieşit în stradă, a oprit un VW Polo, l-a dat jos pe şofer, a urcat la volan şi s-a dus glonţ cu maşina spre Iulian Balan, pe care l-a izbit în plin. Ulterior, el a fugit de la locul faptei, refuzând să oprească la semnalele poliţiei, până când a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, iar una dintre roţile maşinii s-a izbit într-o bordură. Capturat, el a fost dus la spital, în urma analizei toxicologice constatându-se că avea o alcoolemie în sânge de 1,10 gram pe litru. În schimb, bărbatul lovit cu mașina a decedat la scurt timp, din cauza leziunilor suferite. Reținut pentru cercetări, Vasile Gologan a fost arestat preventiv, iar de atunci s-a aflat în spatele gratiilor .Dosarul se află acum pe rolul Tribunalului Botoşani, procesul fiind în desfăşurare.

Nu este pentru prima dată când Tribunalul Botoşani decide eliberarea acestuia. În septembrie 2018, instanţa a decis acelaşi lucru însă, ulterior, hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel, iar magistraţii suceveni au menţinut arestul preventiv. La fel s-a întâmplat și în decembrie 2018, arestarea fiind prelungită până luna aceasta. Pe de altă parte, Codul de procedură penală prevede că arestarea preventivă este o măsură cu totul specială, fiind vorba de privarea de libertate a unei persoane, însă legea spune că arestarea preventivă poate fi menţinută o perioadă rezonabilă, funcţie şi de gravitatea faptelor. Cum dosarul se află pe rolul instanţei de mai bine de doi ani, interval în care magistraţii nu s-au pronunţat cu privire la vinovăţia acestuia, Tribunalul a considerat că menţinerea arestului preventiv nu s-ar mai justifica.

Deja ai votat!