Din patrimoniul Memorialului Ipoteşti – Parafa de medic a lui Şerban Eminovici

Memorialul Ipoteşti a avut o iniţiativă lăudabilă. Dat fiind faptul că în această perioadă critică instituţiile de cultură nu sunt deschise publicului, a început prezentarea online a bunurilor din patrimoniul  Memorialului Ipoteşti. Astăzi obiectul prezentat este parafa de medic a lui Şerban Eminovici, fratele mai mare al lui Mihai Eminescu. Parafa de medic (ștampila pe care medicii o primeau când începeau sa profeseze) a lui Șerban se găsește la Ipotești: pe suprafață are un decor format din trei ramuri ce înconjoară o carte, pe care sunt inițialele medicului.

Șerban Eminovici s-a născut în anul 1841. A urmat cursurile primare și gimnaziale la Cernăuți, după care și-a făcut studiile în medicină la München și Viena. În ciuda faptului că, se pare, nu a reușit să obțină titlul universitar, a profesat ca doctor la Berlin.

În 1872, poetul scria următoarele despre fratele său: <Societatea lui e foarte căutată. El e și membru la o societate științifică-medicală. Ce sunt românii, cari învață medicina aicea, pe lângă el? Pot să zic, că dispar… Și cu toate acestea… Eu o spun curat: nu-l înțeleg și pace. Eu gândesc că n-ar avea decât să se prezinte aici, la Universitate, pentru ca să-l facă de trei ori Doctor, dacă nu este încă. Aici, în Berlin poartă acest titlu, fără ca cineva să i-l contesteze, scrie rețete, face chiar vizite, căci după legile prusiene îi este permis acestea, se înțelege că sub responsabilitatea lui personală”.

Șerban Eminovici a murit de tuberculoză în 1874 și este îngropat la Berlin.

Deja ai votat!