Spitalul Județean a primit banii pentru un echipament PCR Real Time

Consiliul Județean (CJ) Botoșani, în prima teleședință extraordinară a decis rectificarea bugetului în sensul punerii la dispoziția Spitalului Județean de Urgență (CJU) „Mavromati” Botoșani a 500.000 de lei pentru achiziționarea de aparatură medicală. „Suma este destinată pentru achiziționarea în regim de urgență a unui Analizor Real Time PCR cu echipamente medicale auxiliare”, se arată într-o scurtă postare pe pagina oficială de Facebook a CJ.

Potrivit referatului de aprobare, cea mai mare parte a banilor, 405.000 lei, provin dintr-un transfer de fonduri de la Ministerul Sănătății, iar restul, de 95.000 de lei, din excedentul bugetar înregistrat la finele anului trecut și reprezintă partea de „cofinanțare din bugetul județului” pentru achiziționarea echipamentului Real Time PCR.

Suma pusă la dispoziția SJU „Mavromati” acoperă doar un sfert din banii solicitați în urmă cu zece zile de conducerea unității materiale pentru achiziționarea de echipamente și materiale de urgență și asta în condițiile în care „conducerea executivă a Consiliului Județean Botoșani și-a însușit cu maximă celeritate propunerile transmise de către Spitalul Județean de Urgență Mavromati privind măsurile și dotările necesare în vederea prevenirii și combaterii la nivelul județului Botoșani a infecției cu virusul Covid-19”. Suma solicitată atunci era de 1,95 milioane de lei și trebuia asigurată de Ministerul Sănătății și CJ Botoșani. Ea era necesară pentru „a fi achiziționate în regim de urgență pentru secția ATI și Laboratorul Secției de Boli Infecțioase din cadrul unității spitalicești” mai multe echipamente sanitare: un Analizor Real Time PCR; un sistem de extracție automată pentru acizi nucleici; o hotă microbiologică; trei minicentrifuge; trei agitatoare Vortex; un congelator pentru -86 grade, două congelatoare pentru -20 grade și zece aparate ventilație mecanică.

Deja ai votat!