Zile libere pentru părinți și pe perioada vacanței

Părinţii care îşi supraveghează la domiciliu copiii în vârstă de până la 12 ani după instituirea stării de urgenţă vor beneficia de zile libere şi în timpul vacanţelor şcolare

Guvernul a adoptat în acest sens o Ordonanţă care modifică art. 1 alin. (1) din HG nr.217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ. Măsura era necesară în contextul restricţionării drastice a circulaţiei persoanelor în ultima perioadă, printr-o serie de ordonanţe militare, mai ales a persoanelor vârstnice, care, în marea lor majoritate, se ocupau de supravegherea nepoţilor pe timpul zilei”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Muncii.

Părinţilor care beneficiază, deja, de zilele libere li se va putea prelungi această perioadă din oficiu, angajatorul urmând să-i înştiinţeze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

Legea privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru a-şi supraveghea copiii atunci când se închid şcolile în situaţii extreme a intrat în vigoare pe data de 17 martie 2020.

Pot solicita zile libere plătite unul dintre părinții sau tutorele copilului, care trebuie să aibă până la 12 ani, respectiv 18 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi, iar locul de muncă să nu permită munca la domiciliu sau telemunca. Aceste condiţii trebuie îndeplinite cumulativ. Aceste persoane au dreptul la zile libere plătite cu 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut.

Deja ai votat!