Alegerile locale se amână

0

Premierul Ludovic Orban a anunțat că este posibil ca alegerile locale să fie organizate în septembrie, arătând că Guvernul este pregătit să adopte o ordonanţă de urgenţă pentru prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali. „Putem să decidem şi prin ordonanţă de urgenţă pentru că este o situaţie de urgenţă situaţia creată de această epidemie şi suntem pregătiţi să adoptăm o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens (n.r. – pentru prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali)”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat dacă alegerile locale ar putea avea loc în septembrie, premierul a răspuns că este posibil. El a reiterat că este din ce în ce mai clar că alegerile locale nu pot fi organizate în condiţii normale pe 28 iunie. „Pregătim un act normativ pentru prelungirea mandatului aleşilor locali care exercită mandatul în urma alegerilor din 2016 până la data viitoarelor alegeri locale. Data urmează să fie stabilită de Guvern, dar, din punctul meu de vedere, astăzi, este clar că alegerile locale nu pot fi organizate în condiţii normale în data de 28 (n.r. – iunie) şi va fi necesară amânarea acestor alegeri… Sperăm să treacă cât mai repede epidemia. După trecerea epidemiei, când o să existe un interval de timp în care să revenim la normal, să se poată desfăşura o campanie firească în care candidaţii să poată interacţiona cu alegătorii, alegătorii să cunoască bine candidaţii, vom decide organizarea acestor alegeri”, a afirmat Orban.

 

Opoziția a depus un proiect de lege

 

În replică, președintele ALDE, senatorul Călin Popescu-Tăriceanu, susține că şeful Executivului nu ştie că nu poate să dea ordonanță de urgență în privinţa alegerilor locale, pentru că în acest domeniu se poate legifera numai prin lege organică dezbătută şi adoptată în Parlament. Liderul ALDE îi reproşează premierului că nu a invitat partidele pentru consultări pe această temă.

La sfârșitul săptămânii, la Parlament, a fost depusă o iniţiativă legislativă semnată de Tăriceanu, Marcel Ciolacu (președintele PSD), Victor Ponta (preşedintele Pro România) şi Kelemen Hunor (preşedintele UDMR), proiect care vizează amânarea cu cel puţin şase luni a alegerilor locale.

+2 -0
se încarcă...