Controale și amenzi aplicate de ITM

0

Declararea stării de urgență pe teritoriul României începând cu data de 16 martie s-a văzut și în activitatea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani. Astfel, în prima jumătate a lunii martie au fost fost efectuate 76 de controale, 44 pe relații de muncă și 32 pe securitatea și sănătatea în muncă.

Pe domeniul relațiilor de muncă au fost sancţionaţi șapte angajatori, au fost dispuse 65 măsuri și au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale, dintre care un avertisment şi o amendă în valoare de 3.000 lei. Neregulile descoperite vizau încălcarea prevederilor legale referitoare la timpul de muncă și nerespectarea prevederilor legale privind registrul de evidenţă al salariaţilor în format electronic.

La cei 32 de angajatori verificați pe tematica securitate şi sănătate în muncă au fost constatate 87 neconformităţi şi au fost dispuse 89 de măsuri. Pentru toate neconformitățile s-au aplicat doar avertismente. Cele mai des întâlnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost: lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi de îmbolnăvire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, etc.

În luna martie, șase persoane au suferit accidente, soldate cu incapacitate temporară de muncă a victimelor.

+4 -1
se încarcă...