Cimitir al mistreților răpuși de pestă la Românești

0

Fondul de vânătoare de la Românești a devenit noul cimitir al mistreților afectați de pesta porcină africană. În ultimele două săptămâni, în zonă, au fost descoperiți șase mistreți uciși de necruțătorul virus, aceștia însă par a fi venit de peste Prut, din Republica Moldova. Patru dintre leșuri au fost „pescuite” din apă, iar unul a fost găsit la câțiva zeci de metri de mal, urmele lăsate de el arătând clar că venea dinspre Prut.

În Moldova evoluează de câteva luni un focar de pestă porcină. „În Pădurea Domnească din Raioanele Fălești și Glodeni s-au găsit, la sfârșitul anului 2019, 12 mistreți morți, iar în cursul anului 2020 34 de mistreți morți. Știm și din experiența gestionării celorlalte focare de pe teritoriul județului Botoșani, acolo unde există o populație numeroasă de mistreți, odată apărută boala, aceasta evoluează exploziv… Ce e îngrijorător este faptul că această locație se află undeva la 16,5 kilometri de Prut în dreptul localității Românești”, declara, la sfârșitul lunii ianuarie, Ovidiu Airimițoaie, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

De altfel, reprezentanții fondului de vânătoare din zonă, în speță cei ai Direcției Silvice Botoșani, nu-și pot explica aceste mortalități la porci decât ca fiind „cazuri de import”, pentru că la Românești s-au făcut împăduriri și nu a fost observat niciun mistreț mort, iar toate probele recoltate de la porcii sălbatici de-a lungul Prutului, fie că au fost la Păltiniș, la Mitoc, la Avrămeni sau la Românești, au fost negative. „Noi am avut o cotă de vânătoare de 24 de mistreți pe acel fond. Am realizat-o în totalitate. Mai mult, toate testele au ieșit negative. Dacă îi mai adăugăm și pe cei șase descoperiți morți, ajungem la 30 de mistreți în ultimul an. Pentru sezonul de vânătoare 2020-2021, avem o cotă de 10 mistreți, dar nu cred că vom avea de unde-i recolta”, a declarat Marius Havriș, directorul Direcției Silvice Botoșani.

Pesta porcină africană a generat pierderi economice mari Direcției Silvice, care acum nu mai poate face încasări din vânătoare, iar comerțul cu lemnul de foc din zonă a fost restricționat sever. „Masa lemnoasă se exploatează în perioada septembrie-martie. Acum ajungem mai greu cu lemnul la populație. În lunile ianuarie-martie, populația a cumpărat cu 20% mai puțin lemn decât în aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat șeful silvicultorilor botoșăneni.

Fondul de vânătoare de la Românești este cel de al șaselea focar de pestă porcină africană din județ. De la izbucnirea molimei, au murit sau au fost vânați 108 mistreți infectați cu temutul virus.

Luptăm să nu ajungă virusul în gospodăriile populației. Apariția acestui focar de la Românești, chiar dacă de «import», nu face altceva decât să prelungească perioada de supraveghere privind pesta porcină africană cu doi ani”, a conchis Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoșani.

+5 -0
se încarcă...