vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTInternări la grămadă făcute la ordinul DSP

Internări la grămadă făcute la ordinul DSP

Sfâşitul de săptămână a cunoscut o situaţia care a ridicat cel puţin câteva semne mari de întrebare la adresa factorilor de decizie din sistemul sanitar judeţean. Ceea ce mulţi au considerat a fi o glumă, s-a dovedit că este cât se poate de real, responsabilii DSP luând decizia internării a unei bune părţi a bolnavilor diagnosticaţi cu covid19, care stăteau, unii chiar de mai bine de zece zile, sub tratament în autoizolare.

Astfel, începând de joi seară, aproape toate ambulanţele din judeţul Botoşani au început un lung şir de transferuri de la domiciliile a zeci de bolnavi confirmaţi cu covid19 către Spitalul Judeţean sau Secţia de Boli Infecţioase.

În schimbul unor explicaţii sau răspunsuri la întrebările pe care le adresau, bolnavilor li se transmitea doar că „aşa este ordin de la DSP”, fiind ameninţaţi prin telefon că refuzul de a merge la spital ar însemna că vor fi aduşi cu Poliţia. Primul lucru care a surprins a fost însă faptul că cei de la DSP îi puneau pe bolnavi să sune la 112 pentru a cere o ambulanţă şi a solicita chiar ei transferul şi internarea în spital.

O mare parte din cei chemaţi imperativ la spital era chiar parte din personalul medical al Spitalului Judeţean, aflaţi în izolare la domiciliu, unii asimptomatici, alţii cu tratament prescris de medici, unii din ei chiar aproape de a termina perioada de izolare de 14 zile impusă chiar de DSP. Toate acestea nu prea au contat, iar toţi au fost internaţi, fie în clădirea principală a Spitalului Judeţean, fie la Infecţioase. S-a reuşit ca, în mai puţin de 48 de ore, ambele clădiri să fie aproape pline, şi asta pentru că pacienţii cu suspiciune se internează câte unul în salon, astfel că în unele secţii stau internaţi doar 20-30 de pacienţi pe un etaj întreg.

Decizia şefilor din Sănătate i-a nelămurit chiar şi pe unii medici din spital, care s-au văzut deodată cu secţiile pline. „Eu ştiam că la nivel naţional se spune că ne pregătim pentru cazuri medii şi grave şi trebuie să eliberăm spitalele. Acum ce facem, le umplem ca să avem ce externa peste câteva zile. Este halucinant. Au fost internaţi oameni asimptomatici sau cu forme uşoare, care erau în izolare şi urmau tratament de 10-12 zile. Deci după ce au stat aproape două săptămâni în izolare vii şi îi internezi în spital şi rişti să îi îmbolnăveşti mai tare. Oamenii stăteau acasă cu tratament prescis de medic, erau în domiciliul propriu, foloseau baia proprie, nu o împărţeau cu alţi 4-5 oameni”, a spus un medic din cadrul SJU Botoşani.

O altă explicaţie care li s-a dat unora din cei chemaţi la spital pentru a fi internaţi a fost faptul că nu mai este voie ca testarea pentru covid19 să se facă la domiciliul pacientului, ci doar în spital. Această măsură poate fi văzută şi ca una de economie de timp şi resurse, în loc ca echipaje de la DSP sau Ambulanţă să meargă acasă la pacienţi, aceştia să fie toţi în acelaşi loc, însă riscurile expunerii unor asimptomatici la noul coronavirus sunt şi mai mari în spital.
La fel de bizar este faptul că responsabilii DSP Botoşani au chemat la internare o persoană care a ieșit negativă la a doua testare pe motiv că este ilegală testarea la domiciliu, în condiţiile în care prima testare la care a fost supusă s-a făcut tocmai la domiciliu, cu exact patru zile mai devreme.

Find solicitat un punct de vedere oficial de la DSP Botoşani, răspunsul acestora a fost scurt. „Pozitivii au fost chemati pentru internare deoarece asa este procedura”, au spus aceştia. Potrivit aceleiaşi surse, în prezent sunt internaţi 189 de botoşăneni confirmaţi cu covid19, iar alţi 30 sunt cu suspiciuni.

Ciudat este că, în acelaşi timp, la Iaşi, centrul universitar care coordonează activitatea pe Moldova, tocmai a luat decizia opusă şi anume externarea asimptomaticilor. „Cei din judeţul Iaşi vor fi supravegheaţi telefonic de medicul curant şi de psiholog. Vom vedea şi condiţiile de aplicare. Aşteptăm să vedem condiţiile de aplicare pentru externarea celor asimptomatici, transportul şi modul de urmărire în alte judeţe decât Iaşul. La Iaşi este organizat totul pentru un astfel de moment“, a declarat, tot joi seară, profesor doctor Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...