Vreme capricioasă de primăvară

Săptămâna Luminată aduce o vreme tipică de primăvară, capricioasă și cu temperaturi maxime care vor oscila în ecartul 14ºC-22ºC.

Ziua de astăzi va fi una dintre cele mai reci ale perioadei ce vine, maximele urmând a ajunge la 15ºC, în timp ce minimele nu vor coborî sub 6ºC. În schimb, de mâine temperaturile maxime vor crește. Astfel, joi, de Sfântul Gheorghe, ziua orașului, maximele vor fi de 17ºC, iar minimele se vor păstra pe același palier de astăzi.

Vineri temperaturile diurne vor fi și mai mari, urmând să atingă 20ºC, iar cele nocturne vor ajunge la 8ºC. Sâmbătă, pe fondul unui cer noros, vremea se va încălzi și mai mult, urmând să ajungă la 22ºC, în timp ce duminică maxima se va prăbuși spre 14ºC, odată cu venirea ploilor. Acestea sunt foarte binevenite pentru agricultură, deoarece în tot județul se manifestă o secetă pedologică extremă. Potrivit meteorologilor, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 centimetri se situează sub 350 de metri cubi pe hectar. În ceea ce privește nivelul de apă în profilul de sol 0-20 centimetri (ogor), putem vorbi în județ de o secetă pedologică puternică, valorile fiind cuprinse între 100 și 150 de metri cubi pe hectar.

Pe fondul acestui regimul hidro-termic din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomiviticole vor evolua în general în condiţii bune, nu neapărat optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al județului. Condiţiile agrometeorologice vor permite efectuarea în condiţii bune a lucrărilor agricole specifice campaniei de primăvară: pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul culturilor de primăvară, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.

Deja ai votat!