spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTVânzarea locuinţelor ANL rămâne o poveste frumoasă

Vânzarea locuinţelor ANL rămâne o poveste frumoasă

♦ Societatea Locativa nu a vândut niciun apartament ANL
♦ În condiţiile actualei crize pandemice, este greu de crezut că actualii chiriaşi se vor grăbi să cumpere locuinţele

Societatea Locativa nu a vândut nici un apartament construit prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe. Deşi Florinel Gornea, directorul societăţii, anunţa că primele locuinţe vor fi vândute până la finele lunii februarie, acest lucru nu s-a întâmplat. Potrivit oficialului, primii chiriaşi care se pregăteau să devină proprietari locuiesc în imobilul ANL Călugăreni. Luna februarie s-a încheiat, a trecut şi luna martie, se apropie de final şi luna aprilie, însă totul a rămas la faza declarativă. „Nu am mai vândut, nimic. În condiţiile actuale, fiecare îşi face calcule. Să treacă nebunia asta şi să trecem cu bine toată lumea şi apoi vom vedea”, a spus oficialul.

Directorul Locativa a mai arătat că se lucrează la documentaţia pentru blocurile O şi H din zona Bazarului şi se are în vedere realizarea documentaţiei necesare şi pentru unele blocuri din cartierul ANL Bucovina. „Nu putem să mai spunem nimic. Vor fi foarte multe modificări”, a concluzionat Florinel Gornea.

De vânzarea apartamentelor ANL se vorbeşte de zece ani

Au trecut zece ani de la primul anunţ făcut de edili care viza vânzarea locuinţelor ANL. Florinel Gornea a explicat că nu au fost vândute apartamente deoarece, de-a lungul anilor, a tot fost schimbată legislaţia. Mai mult, au necesitat timp intabulările, respectiv realizarea cărţilor tehnice, operaţiuni care au depins de fondurile alocate de la bugetul local.

Până la această dată societatea Locativa a primit peste 50 de cereri de la chiriaşi, însă nu se ştie dacă toţi semnatarii cererilor mai doresc să devină proprietari.

Preţul de metru pătrat este stabilit anual

În iulie 2019, printr-un ordin emis de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, s-a stabilit o valoare de înlocuire de 1.916,42 de lei pe metru pătrat (baza de calcul a valorii de vânzare a locuinţelor ANL, care se stabileşte anual – n.r.). Astfel, în baza noilor calcule realizate de conducerea Locativa, preţul unui apartament cu două camere ajunge la aproximativ 20.000 – 21.000 de euro în funcţie de suprafaţa acestuia, un apartament cu trei camere se va vinde cu aproximativ 25.000 de euro, în cel cu patru camere cu aproximativ 33.000 de euro.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, locuinţele pentru tineri pot fi cumpărate după o perioadă de închiriere de minim un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale (cu un avans de minim 15% din valoarea de vânzare – n.r.), dobânda fiind constituită din dobânda de referință a BNR, la care se adaugă două puncte procentuale și se aplică la valoarea rămasă de achitat a locuinței. Chiriaşii mai pot cumpăra locuinţele prin credite ipotecare sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.

Chiriaşul devine proprietar al locuinţei după ce achită integral suma reprezentând valoarea de vânzare. Până atunci locuința rămâne în administrarea autorităților publice locale. Fondurile obţinute din vânzarea apartamentelor ANL sunt virate la bugetul de stat, pentru construirea de noi blocuri.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...