Astăzi – Duminica Sfântului Apostol Toma, ziua care încheie Săptămâna Luminată

0

Astăzi, 26 aprilie, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Apostol Toma. În această zi, Mântuitorul Iisus Hristos S-a arătat ucenicilor prin uşile încuiate, pentru a doua oară după Înviere. Pentru că Toma nu credea în Învierea Mântuitorului, Iisus l-a îndemnat să-i atingă semnele rămase pe corp în urma răstignirii Sale. Acesta este momentul în care Apostolul Toma crede în Iisus și în apartenența sa divină.

Toma îl mărturiseşte fără nicio îndoială pe Iisus Hristos ca Domn şi Dumnezeu, realitatea Învierii Domnului fiind dovedită astfel încă o dată pentru cei care nu puteau crede. Toma a strigat „Domnul meu şi Dumnezeul meu!”. În acest strigăt se cuprind bucuria fără margini că-L vede şi el pe Învăţătorul, aşa cum Îl văzuseră cu opt zile înainte ceilalţi ucenici, dar şi mărturisirea părerii de rău că s-a îndoit, vreme de o săptămână, de Cel Care le spusese în mai multe rânduri că, deşi va fi omorât, va învia după trei zile.

Duminica Tomei sau, popular, Duminica Tomii, este ziua care încheie Săptămâna Luminată.

Duminica Tomei este dedicată celor trecuți la cele veşnice. Din păcate, pandemia de coronavirus îi împiedică pe credincioşi să facă rânduiala cuvenită pentru rudele plecate din această lume. Astăzi, credincioşii ar fi trebuit să meargă la biserici cu ouă roșii și colaci pentru ca preoții să le sfințească, după care să le dea de pomană. În unele comunităţi, cum este şi municipiul Botoşani, ieri, sâmbăta din Săptămâna Luminată, a fost ziua de pomenire a celor adormiţi, însă, date fiind măsurile instituite prin ordonanţe militare, cimitirele au fost închise, intrările fiind păzite de poliţişti şi jandarmi.

+6 -0
se încarcă...