Berze salvate după accidente, reintegrate în natură

0

Faptul că județul nostru este o„gazdă primitoare” pentru berze nu mai este o noutate. Și tocmai pentru că foarte multe dintre aceste păsări ocrotite de lege vin să cuibărească aici, apar și povești frumoase în jurul lor.

Anul trecut, doi pui de barză au fost salvați de la moarte după ce au fost accidentați datorită implicării voluntarilor și a inspectorului șef al Gărzii de Mediu Botoșani, Cristina-Ionela Kashyap. Aceștia au fost tratați de către medicii veterinari de la Triovet, Daniel Bejenariu și Dan Bratu. Pentru salvarea vieții uneia dintre berze, medicii veterinari au fost nevoiți să-i amputeze un picior. La un moment dat, anul trecut se vorbea ca cele două berze să fie trimise la o grădină zoologică sau la o fundație din Ardeal care se ocupă cu protecția păsărilor. Până la urmă, acestea au rămas peste iarnă la Hudum, în grija celor doi medici veterinari.

În primăvară, aceștia au mai salvat o barză care a fost lovită de un camion. După ce s-a făcut bine, aceasta și una dintre cele două salvate anul trecut au fost lăsate în libere în livada cabinetului, de unde, „săptămâna trecută, și-au luat zborul, plecând împreună, pentru a se bucura de viața în libertate”. „Și cea cu piciorul amputat ar putea să plece, dar domnii consideră că aceasta ar putea avea probleme de adaptare în mediu înconjurător din cauza handicapului ei”, a declarat Cristina-Ionela Kashyap, care a ținut să le mulțumească colectivului medical pentru că au salvat cele trei păsări ocrotite de lege.

La nivelul județului Botoșani sunt recenzate aproximativ o sută de cuiburi de barză albă, dar șefa Gărzii de Mediu consideră că sunt mult mai multe cuiburi despre care nu se știe nimic.

Barza este o pasăre protejată de mai multe legi, omorârea, spargerea ouălelor sau distrugerea cuiburilor fiind considerate infracțiuni, care se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă.

+8 -0
se încarcă...