CJ va plusa 1,5 milioane de euro pentru două sectoare mici de drumuri județene

♦ CJ va discuta în teleședința de mâine actualizarea costurilor pentru modernizarea drumurilor județene Coțușca – Ghireni – DN 24C și Corlăteni – Dimăcheni
♦ cele două drumuri lungi de 6,65 kilometri, respectiv 2,5 kilometri trebuiau să fie gata de mult, ele fiind prinse în programul PNDL, dar constructorul care a câștigat licitația la contestație le-a abandonat
♦ După aprobarea noilor indicatori tehnico-economici, Direcția Județeană de Drumuri și Poduri le va scoate din nou la licitație

0
Deși au asigurată finanțare, drumurile prin PNDL au întârzieri foarte mari

Consiliul Județean (CJ) Botoșani plusează bani frumoși pentru actualizarea prețurilor a două sectoare de drum propuse a fi reabilitate prin PNDL și părăsite de constructori. Este vorba de aproximativ 1,5 milioane de euro pentru aproximativ nouă kilometri de drum.

În teleședința de joi, consilierii județeni vor trebui să actualizeze devizele generale și să aprobe finanțarea din bugetul local a diferenței de bani față de sumele inițiale prevăzute prin PNDL pentru ,,Modernizare DJ 293, Coțușca – Ghireni – DN 24C”, adică 6,65 kilometri, și ,,Modernizare DJ 292A, Corlăteni – Dimăcheni”, lung de 2,5 kilometri.

Inițial, modernizarea DJ 293 trebuia să coste 14,3 milioane de lei, dar după ce contractul a fost abandonat de construct, iar următoarea licitație a eșuat, CJ a decis să majoreze prețul la aproximativ 19 milioane de lei, din care județul local va suporta cinci milioane de lei, în condițiile în care în primă fază cofinanțarea era de numai 220 de mii lei.

O situație similară se înregistrează și în cazul drumului DJ 292A, Corlăteni – Dimăcheni. În acest caz, prețul va creste de la 6,2 milioane de lei la 9,2 milioane lei, iar cofinanțarea locală de la 1,8 milioane lei la 4,8 milioane lei.

Propunerea de actualizare a devizelor generale pentru obiectivele de investiții menționate mai sus este justificată de necesitatea asigurării sustenabilității costurilor legate de execuția acestora în raport cu prețurile reale ale pieții (manopera, transport, materii prime) la nivelul anului 2020, având în vedere că devizele generale inițiale s-au întocmit funcție de prețurile existente în cursul anului 2017 pentru obiectele de lucrări”, se motivează în proiectele de hotărâre ale CJ-ului.

Licitație câștigată la contestație și apoi abandonată

Prima licitație a fost câștigată, după contestații, de către Tehnic Asist, care după ce a început lucrările, a reziliat contractele semnate. „Ei (n.r. – Tehnic Asist) au început lucrările… Au făcut niște reprofilări, dar nu se pune problema de a plăti aceste lucrări. De fapt, nu este nicio factură emisă sau situație de lucrări pe aceste tronsoane. Nu am să înțeleg niciodată firmele care se înscriu la licitație, contestă licitația, câștigă contestația, după care reziliază contractul”, declara Dorin Birta în momentul în care s-au reziliat contractele.

Ulterior, cele două sectoare de drum au fost scoase din nou la licitație. Pentru drumul Coţuşca – Ghireni – DN 24C a fost depusă o ofertă din partea Conrec, care era mai mare decât suma oferită de Direcția Judeţeană de Drumuri și Poduri (DJDP), în timp ce pentru Dimăcheni – Corlăteni nu a fost nicio ofertă. În aceste condiții licitațiile au fost anulate și cele două sectoare de drum vor fi scoase din nou la licitație după ce devizele vor fi majorate de către consilierii județeni.

+4 -0
se încarcă...