Consilierii municipali botoşăneni au aprobat impozitele şi taxele locale pentru anul 2021

♦ În 2021, botoşănenii vor plăti impozite şi taxe locale majorate cu 3,8%, cotă ce reprezintă rata inflaţiei comunicată oficial pentru anul 2019
♦ Contribuabilii, persoane fizice şi juridice, ce vor plăti impozitul pe teren, clădiri şi mijloace auto până pe 31 martie 2021, vor beneficia de o bonificaţie de 10%
♦ Impozitul pe clădirile neîngrijite a fost majorat cu 200%, iar cel pentru terenurile neîngrijite cu 100%

0
Consilierii municipali au avut ieri şedinţă online, primul proiect aprobat fiind cel vizând impozitele şi taxele locale pentru anul 2021

Locuitorii municipiului Botoşani vor plăti în 2021 impozite şi taxe locale majorate 3,8%, reprezentând rata inflaţiei. Nivelul impozitelor şi taxelor locale pe anul 2021 a fost aprobat în şedinţa de ieri, 30 aprilie, a Consiliului Municipal Botoşani.

Compartimentele de specialitate din cadrul Primăriei Botoşani au analizat masa impozabilă şi categoriile de impozite şi taxe locale aplicabile pe teritoriul municipiului Botoşani şi au propus ca nivelurile impozitelor şi taxelor locale stabilite în sumă fixă să fie indexate pentru anul 2021 cu cota de 3,8%, iar cotele de calcul stabilite procentual să se menţină la nivelul anului 2020.

În cazul mijloacelor de transport, impozitele au fost menţinute la nivelul din acest an, indexate cu rata inflaţiei, la care se va aplica o cotă adiţională de 5% la mijloacele de transport cu tracţiune mecanică, remorci, semiremorci, rulote şi mijloace de transport pe apă. Pentru că municipalitatea încurajează mijloacele de transport nepoluante, pentru mijloacele de transport hibride s-a aprobat reducerea cu 95% a impozitului, cu precizarea că, potrivit Codului Fiscal, la această categorie s-a reglementat o reducere de minim 50%.

Taxele de eliberare a avizelor, certificatelor, autorizaţiilor au rămas la nivelul anului 2020, fiind indexate cu rata inflaţiei de 3,8%.

Totodată, în anul viitor, potrivit Codului Fiscal, Consiliul Municipal va aproba scutiri şi reduceri la impozitele pe terenuri, clădiri, eliberarea certificatelor şi autorizaţiilor şi a altor taxe locale. La propunerea conducerii Direcţiei Impozite şi Taxe a primăriei, se vor da la scădere creanţele fiscale mai mici de 20 de lei.

Contribuabilii, persoane fizice şi juridice, care vor achita impozitul pe teren, impozitul pe clădiri şi pe mijloace auto până la 31 martie 2021 vor beneficia de o bonificaţie de 10%. Impozitul pe clădiri, impozitul pe teren şi pe mijloacele de transport, datorat bugetului local de către contribuabilii persoane fizice şi juridice, de până la 50 de lei inclusiv, se plăteşte integral până la primul termen de plată, fără bonificaţie.

Impozite majorate pentru clădirile şi terenurile neîngrijite

Impozitul pe clădiri neîngrijite a fost majorat cu 200%, iar cel pentru terenurile neîngrijite cu 100%. Clădirile şi terenurile pentru care urmează a se aplica această majorare vor fi stabilite prin hotărâri de Consiliu Local, care au caracter individual.

Măsura a fost stabilită încă din anul 2016, însă până la această dată nici un proprietar de teren sau clădire nu a plătit impozitul majorat. Asta pentru că procedura este una birocratică. Mai mult, dacă în cazul terenurilor lucrurile sunt mai simple, în cazul clădirilor, mai ales al celor care sunt monumente istorice, reabilitarea presupune costuri foarte mari, imposibil de suportat de către proprietari.

+3 -7
se încarcă...