Deținuții vor la supermarket

♦Mai mulți deținuți închiși la Botoșani au cerut administrației penitenciarului să cumpere tot felul de produse, de la bere fără alcool, până la polen și gel de păr. Un alt deținut a vrut servicii foto cu fotografi profesioniști ♦Toate cererile au fost respinse întrucât acele produse sau servicii nu fac parte din anexa care stabilește ce fel de bunuri au dreptul de a primi, cumpăra și păstra deținuții pe perioada executării pedepselor

0

Închiși pentru diverse fapte, unii deținuți încarcerați în Penitenciarul Botoșani au tot felul de cereri mai mult sau mai puțin bizare. Având dreptul să cumpere diverse produse de la cele două magazine din incinta unității de detenție, câțiva au venit cu solicitări care depășesc cadrul legal.

Servicii foto cu fotografi profesioniști pentru bunica de la țară

Condamnat pentru mai multe înșelăciuni, Ovidiu R., și-a petrecut ultimii opt ani numai în spatele gratiilor. Timpul și-l împarte între pereții celulelor și sălile de judecată, el având sute de procese inițiate pe la mai toate instanțele din jurisdicția Curții de Apel Suceava. Cu toate acestea, el nu a pierdut legătura cu rudele, care îl vizitează sistematic în penitenciar. Nemulțumit că cei mai în vârstă din familie au cam uitat de el, bărbatul a cerut nici mai mult nici mai puțin decât prezența unui fotograf autorizat. Asta pentru a trimite fotografiile persoanelor dragi, doar că cei din conducerea penitenciarului i-au a respins cererea. Prin urmare, bărbatul s-a adresat instanței de judecată cerând imperativ încheierea unui contract cu o societate comercială care se ocupă de fotografii sau cu un fotograf specializat în acest domeniu, întrucât „în penitenciarele din Europa există acest beneficiu acordat persoanelor private de libertate”. Solicitarea lui a fost respinsă și de Judecătoria Botoșani, care i-a răspuns că acest tip de serviciu nu este inclus pe lista bunurilor de care se pot bucura deținuții în spatele gratiilor.

Gel de păr pentru ținute trendy

Și totuși nu a fost singura cerere bizară din partea lui Ovidiu R. Astfel, bărbatul a mai venit cu o solicitare către administrația penitenciarului, cerând să i se aprobe achiziționarea de la magazinul unității a unei cutii cu gel de păr. Cum Legea privind executarea pedepselor indică clar ce fel de bunuri au dreptul de a primi, cumpăra și păstra deținuții pe perioada executării pedepselor, iar gelul de păr nu figurează între ele, cererea i-a fost respinsă. Cu toate acestea, Ovidiu R. el a mers din nou în instanță, încercând să arate cât de important este pentru el produsul cu pricina. Demersul i-a fost respins și de judecători. Iar lucrurile nu s-au oprit aici pentru că bărbatul a mai vrut ceva, de data aceasta pentru a-și întreține sănătatea. Este vorba de un produs apicol – polen – pe care, spunea bărbatul, nu l-a găsit în cele două magazine deschise în penitenciar. Doar că răspunsul a fost același – magazinele din incinta unității de detenție au dreptul să vândă doar produsele menționate clar în regulamentul de aplicare a legii privind executarea pedepselor.

Bere fără alcool și șepci pentru șmecheri

Bărbatul nu este însă singurul care crede că magazinele din penitenciar ar trebui să arate ca un supermarket de unde cei închiși să cumpere ce vor, cât vor și când vor. Un alt deținut, Cristian S., a înaintat o cerere către administrația penitenciarului prin care a solicitat să i se aprobe să achiziționeze de la magazinul unității bere fără alcool, dar i s-a comunicat că singurele lichide pe care le pot cumpăra, potrivit legii, sunt doar câteva, de la apă plată și minerală, până la băuturi răcoritoare, ceai, cafea sau lapte. Nu a fost suficient pentru că bărbatul, în vârstă de 40 de ani, a mers și el cu jalba la Judecătorie pe motiv că i se încalcă drepturile, doar că judecătorii au verificat din nou lista cu produse și au văzut că berea nu face parte din „alimente”. În consecință i-au respins plângerea ca nefondată. Și asta nu a fost tot pentru că un alt deținut a vrut să-și cumpere de la magazin mai multe șepci, pe care să le poarte prin penitenciar. Doar că demersul lui s-a lovit de aceleași regulament care arată că ei au dreptul doar la două produse vestimentare de acest fel – șapcă/fes/căciuli. Prin urmare, tot ce depășește acest număr rămâne la magazia unității, cei închiși având dreptul să le schimbe, dar să nu dețină mai mult de două.

Mesajul transmis de autorități față de aceste cereri a fost limpede. Nu se va admite nimic din ceea ce nu este legal. Iar cei care vor cu tot înadinsul să facă rost de produse interzise, vor fi percheziționați și se vor alege cu rapoarte de incident și sancțiuni disciplinare.

Deja ai votat!
se încarcă...